Проблема великої кількості безхатченків у Запоріжжі стоїть доволі гостро, раніше ми писали, – це пов’язано із  сусідством області із місцями проведення бойових дій – в області багато внутрішньо переміщених осіб, великою кількістю реабілітаційних центрів, притулків та місць позбавлення волі.  Як би місцева влада не працювала над туристичною та інвестиційною привабливістю, гості міста все одно жахаються від антисанітарії та кримінального світу Запоріжжя.

Вирішувати проблему взялися активісти, а в результаті багаторічних переговорів з владою, до роботи долучилася місцеві чиновники. Характерна для запорізького регіону пасивність суспільства підсилювалася ще й необізнаністю. Більшість свою байдужість пояснюються – я б допоміг, але не знаю як. Тож розпочали з інформування.

За ініціативи місцевих активістів, представники запорізької міської ради зголосилися створити та розмістити на сайті Запорізької міської ради інформаційну карту, там кожен мешканець міста може знайти номери телефонів, адреси, детальний план дій при допомозі людині без місця проживання. Також тут міститься інформація стосовно інших видів допомоги різним верствам населення. Карту сьогодні оцінюють як недосконалу і планують переробити, на більш зручну. Втім, через активність поширення інформації у соціальних мережах, зворотній зв’язок з містянами уже відстежується – з’явилися телефонні дзвінки, запоріжці повідомляють про безхатченків та консультуються. На разі, лише активісти повідомляють по 2-3 звернення на день стосовно  консультації по допомозі людям, що втратили документи, житло чи роботу.   Варто зазначити, велика кількість номерів телефонів, що внесені на сайт є контактами громадських організацій, які спеціалізують на підтримці безпритульних.  На разі, активність недостатня, тож план майбутніх заходів є доволі широким.

Саме зараз активісти працюють над створенням інтерактивної карти. Тут будуть позначені місця скупчення безхатченків. Карта міста буде позначеною плашками, де вкажуть інформацію про місця допомоги безпритульним людям. Все буде дуже компактно і зручно, на прапорцях буде розміщена інформація про те, де і яку послугу, за рахунок місцевого бюджету може отримати людина. Як виявилося, у Запоріжжі є місця де безхатченкам можна заночувати, помитися, постригтися та отримати допомогу по відновленні документів та пошуку роботи, але ними не користуються. Протягом останніх двох років, громадські організації, що займаються безпритульними мали можливість, через центри допомоги, координувати отримання документів, пошуку помешкання, оформлення документів на соціальні виплати та пошук роботи більш ніж півсотні людям. Такий показним є достатнім для того, щоб розуміти, що проблему можна вирішити і людей ще можна спрямувати на правильну дорогу та повернути до соціуму.

Паралельно з цим, група активістів, своїм прикладом демонструє велику соціальну активність. Молоді люди вже допомагають безхатченкам відновити втрачені документи, оформити соціальну допомогу, працевлаштуватися та знайти хоча б тимчасове, але цивілізоване помешкання. Спільними зусиллями з каналізаційних люків до нормального життя повернуло десятки молодих людей, які сьогодні успішно справляються з викликами життя. Дехто з хлопців, що прожили на вулиці більше 5 років, сьогодні створили сім’ї та є соціально відповідальними.

Зараз також готують до випуску масштабну соціальну рекламу для мотивації запоріжців проявити відповідальність та співчуття стосовно людей, що не мають даху над головою. Розробка та оприлюднення соціальної реклами буде відбуватися за рахунок місцевого бюджету. Втім, є розуміння того, що інформація на сайтах та біл-бордах не може бути ефективною для самих безхатченків, а тому група активістів розробляє для них спеціальні буклети, де також буде вказана коротка інформація та контакти осіб, які можуть допомогти.

А щоб довести безхатченка їхню важливість для суспільства, активісти, що займаються пошуком зниклих людей у Запоріжжі, пропонують їм долучитися до корисної справи, бо ж безхатченки найбільшу кількість часу проводять на вулицях, знаються місця, де особа може затриматися на деякий час, або сховатися. За підсумком 2019 року. з участю безхатченків було знайдено близько 30 осіб.