У Запорізькій мерії стверджують, що немає грошей для розробки нових детальних планів території на земельні ділянки бійцям АТО і родичам загиблих. Проте, згідно корегувань бюджетної програми, за якою йде розподіл грошей на подібні питання, кошти є. Про це пише Катерина Рождественська з “Запорізького центру розслідувань” на 061.

Навесні цього року виявилося, що з територіями є проблеми – частина з них вже має власників і поділені на паї.

У травні провели зустріч, на якій були присутні представники Центру допомоги бійцям АТО Запорізької області, а також представники департаменту архітектури, управління земресурсів і Держгеокадастру. Присутні спробували вирішити проблему, але до конструктиву так і не прийшли.

Як розповів Андрій Несмачний, заступник голови центру, Володимиру Буряку відразу після комісії було відправлено колективне звернення з питанням, як же так вийшло і що робити далі.

На що була дана відповідь, що на даний момент коштів в бюджеті недостатньо для реалізації таких масштабних проектів, земель немає і: “За відсутності в м. Запоріжжі вільніх територій садибної забудови, які б могли бути опроектовані під індівідуальну садибну забудову, Запорізька міська рада, розуміючи важливість забезпечення реалізації законного права учасників бойових дій на отримання земельних ділянок, підтримує законотворчу ініціативу групи народних депутатів відносно внесення на розгляд Верховної Ради проекту Закону України “Про статус ветеранів іійни, гарантії їх соціального захисту “Щодо гарантії забезпечення земельними ділянками ветеранів війни” (від 21.06.2017 №6605), Яким передбачається можливість виплати грошової компенсації з державного бюджету замість земельних ділянок, розміри та порядок виплат якої мають буті визначені “Кабінетом Міністрів України”.

Однак, на останнє засідання виконкому міськради, 27 серпня, було внесено правки в програму раціонального використання території та комплексного містобудівного розвитку Запоріжжя, за рахунок якої і виділяються гроші на розробку Детальних планів територій. Суть змін – зняття грошей з одного проекту, понад три мільйони гривень, і перенаправлення їх на розробку документації з визначення меж і впорядкування об’єктів на острові Хортиця. Також було вирішено розробити ДПТ в районі траси Харків-Сімферополь, Прибережній автомагістралі, і ряду інших об’єктів.

Якщо простими словами, то гроші на повторну розробку ДПТ для АТОвців є, і вони навіть закладені в профільній бюджетній програмі. Однак, мабуть влада вважає, що краще віддати їх на інші об’єкти, а не спробувати вирішити проблему з землями для бійців і сімей загиблих.