Учні одразу двох шкіл в Запорізькій області довели – побори в школах скасувати можна і гроші на потреби закладу заробити самостійно теж  реально. Більше того, це можна робити із задоволенням та користю не відриваючись від навчання.

У Веселівській ОТГ Запорізької області в гімназії та школі № 1 діти вирощують розсаду та квіти, для потреб свого та найближчих населених пунктів. На цьому заробляють гроші, а витрачають їх на розвиток бізнесу та потреби навчального процесу. Люди з найближчих сіл знають, насіння на розсаду діти відібрали власними руками, тільки високих сортів, а продають за нижчу ціну, а ніж на ринку.

Займаються процесом вирощування лише діти п’ятого та шостого класів, це близько 50 учнів. Всього в школі навчається 470 школярів.  Майстер з виробничого навчання Людмила Грешко каже  – це оптимальний вік для подібної зайнятості. Учні молодших класів ще надто малі, щоб відповідати за серйозні процеси, а починаючи з сьомого класу-  це вже підлітки  й у них вже інші зацікавленості.

Як усе розпочиналося?

У директорки школи №1 виникла ідея спорудити на земельній ділянці поблизу школи теплицю. На той час, громада не так давно як об’єдналася, але бюджет власний вже мала. Директорка Ніна Миколаївна довела необхідність реалізації цього задуму на сесії місцевої ради. Основним аргументом було – дітям потрібно самостійно відповідати за важливі процеси, бачити наглядно як все в природі відбувається та просто робити хорошу справу для себе та своєї школи. Важливою вимогою було, щоб працювати можна було цілий рік. Депутати підтримали ідею і дозволили встановити одразу 2 теплиці, гроші на задум виділили. Більше того, пізніше гроші були виділені і для гімназії, щоправда там теплиця не така шикарна.

Площа теплиць, що розташовані на території школи №1 складає по 100 квадратних метрів кожна. Самі теплиці каркасні, стіни з подвійної плівки, кожна облаштована індивідуальним котлом, який працює від шкільної котельні.  Працювати там можна навіть взимку. Щоправда, вирощувати розсаду в цей час є недоцільно, тож діти сіють зелень та огірки, редиску та капусту.  Урожай споживають самі, все йде до шкільної їдальні. Наприкінці зими засівають насіння квітів та овочів, а коли все сходить і готове до продажу – влаштовують шкільний ярмарок. Це основний маркетинговий хіт юних підприємців.

Мешканці населених пунктів повідомлені про захід заздалегідь, тож мають час поділитися інформацією в сусідніх селах. У день ярмарку до школи всі йдуть за розсадою овочів та квітів для грядок. Також у невеликій кількості вирощують кімнатні квіти, що в горщиках.  Діти, які трудилися на благо школи мають можливість забрати трохи розсади додому безкоштовно, але за умови, що доглядати за нею будуть самостійно. Після канікул учні діляться враженнями та демонструють фото вирощених ними рослин.

Займаються теплицею діти на уроках трудового навчання, а також для всіх бажаючих організували спеціальні гуртки, де школярі вчаться теоретичним та практичним званням по догляду за рослинами. Кожен, хто займається в теплиці знає календарний план на найближчий час, тож викликати спеціально дітей з канікул не доводиться, вони самі знають коли і що необхідно робити і охоче біжать до своїх рослин. Теплиця також служить місцем для проведення дослідів на уроках природознавства.

На останні зароблені гроші, учні школи  разом з вчителями купили дві косарки для газонів, а це не мало не багато – трохи більше 3000 тисяч гривень. Таким чином у школі вирішено одразу декілька важливих проблем – скасовано побори, організовано зайнятість учнів, також – діти навчаються орієнтуватися на результат, відповідати за процес та ставати учасниками економічного процесу, який дає розуміння, як працює економіка.