Процес заради процесу, або чому міські чиновники не орієнтуються на результат.

На програму по боротьбі  з амброзією починаючи з 2016 року, лише  хімічним методом запорізькі чиновники використали близько 12 мільйонів гривень. Додатково замовляли послуги скошування та виривання. Хімічний метод полягає в обприскуванні рослин препаратом “АгроСтоп”, чомусь, у мерії був неабиякий ентузіазм у просуванні цього препарату і закупки його за рахунок  бюджетних коштів аж нам 12 мільйонів.

З урахування витрачених коштів, територія, яку змогли “посвятити” цим диво препаратом була далекою від необхідної.  Вартість одного гектару території, яку обробили хімічним методом сягнула 55 тисяч. У той же час, відомий в Запоріжжі борець з амброзією Микола Ралик пропонував застосувати метод виривання, він обходиться у середньому за середньо заражену територію  5 тисяч гривень за гектар. І люди б заробили і результат був би значно ефективнішим.  Але, варто сказати, у мінімальній кількості метод виривання таки був застосованим, людей запрошували з центру зайнятості. Дешевше та ефективніше не захотіли більш масово.

Це про марну витрату людський коштів.

А тепер давайте про результат, він цього року вкрай негативний.  Не дивлячись на те, що у Запоріжжі з’явилися так звані зони без амброзії, відсоток запоріжців, які звернулися до лікарів з симптомами алергії зріс на 81% за останній тиждень і на 57 % за передостанній тиждень. Мова йде про  захворювання, що пов’язані з алергічними реакціями, у тому числі астми та дерматити. Минулого року, звернення пацієнтів з ознаками алергічного риніту зросли на 40% лише за 3 квартал (коли квітне амброзія)  у порівнянні з 2017 роком, але тоді все було логічно, бо з тендерами на хімічний препарат чиновники дуже запізнилися і боротися почали із запізненням.

Детально про результат з посиланням на департамент охорони здоров’я написав Микола Ралик.

За даними департаменту охорони здоров’я мер Володимир Буряк і його антиамброзійна команда, в котру вхожу і я, не лише не виконуємо завдання Президента, а ще більше впускаєм амброзію в життя містян.
За минулий тиждень з алергічними захворюваннями в ЛПУ звернулось на 81 % БІЛЬШЕ хворих, ніж в минулому році, а тижнем раніше на 57 % БІЛЬШЕ ніж в 2018 р.
Це при тому, що в минулому році в 3-му кварталі з алергічним ринітом зверталися в ЛПУ на 40 % БІЛЬШЕ городян, ніж в 2017 році.
Недавня громадська перевірка показала, що навіть не у всіх відмічених городянами точках було знищено амброзію. Дуже багато амброзії росте на придомових територіях і на підприємствах.
Чому так? Тому що мерія не створила систему повної ліквідації амброзії, а мільйони гривень, виділені на боротьбу з амброзією витрачається на косіння, котре не призводить до знищення амброзії і на послуги хімічного знищення без ніякої гарантії, що в оброблених місцях в наступні роки амброзію будуть знищувати до повної ліквідації. І зовсім не виділяються кошти на ручне виривання, котре показало свій ефект не тільки у всьому світі, а й Дубовому Гаї, Вознесенівському парку, дитсадках, лікарнях.
Нажаль, мерії вистачило на кілька хороших кроків, а далі вона “здулася” і підряд два роки працює на збільшення захворюваності.
На мій погляд, причина в тому, що влада активно не бажає фінансувати і організувати виривання амброзії, і не створює альтернативних систем, котрі б привели до результату. Також, не використовує владний ресурс для зобов’язання ліквідовувати амброзію на підприємствах і прибудинкових територіях, – пише пан Микола.

http://www.oblses.zp.ua/archive.php?year=2019