«Учись робити добро, воно дорожче золота»

Кажуть, роби добро, і воно тобі повернеться. Кажуть. Але не кожен робить. Взагалі чомусь погані справи та негативні новини розлітаються у мережі швидше, ніж позитивні? Прийшов час це виправляти, бо так можна і з глузду з’їхати.

Проблема дітей-сирот є однією з найбільших проблем в Україні. Станом на 31 грудня 2018 року в Україні на обліку дітей-сирот і дітей, позбавлених батьківського піклування, налічується близько 70 тис. дітей. Усього протягом 2018 року 1730 діточок знайшли своїх батьків і свій дім.

Ця проблема вміщує в собі дві гілки: взагалі перебування дітей в будинках, не маючи батьків; моральний стан вже дорослішої людини, яка потім покине цей будинок. Адже всі ми знаємо, що більшість дітей-сирот потім, у дорослому житті, не можуть знайти свою стежку і руйнують своє життя.

Але підтримка – це не тільки батьки чи робітники дит.будинків. А ще й із зовні. Загалом це волонтери – люди, які безоплатно знаходять вільний час і направляються до дит.будинків у якості аматорів для діточок.

Конкретно у м. Запоріжжя мова йдеться щодо волонтерської групи «AngelS». Група існує вже дуже давно і має на своєму шляху безліч крутих проектів і цікавих реалізованих задумок, які істотно вплинули і продовжують впливати на життя і долі дітей-сирот.

Щоб трошки відчинити двері та побачити механізм роботи групи, ми поспілкувались з керівником та засновником «AngelS»,  Юрієм Вдовцовим.

  • З чого починається історія групи? Як збирали команду, контакти? Як знаходили зв’язок з дитячими будинками?
  • Все почалося з 2008 року, коли я підтримавши ініціативу моїх друзів з волонтерської групи «Твори добро, Україна!», поїхав до Вільнянської школи-інтернат. З дитинства нам кажуть, що в дитячих будинках погано поводяться з дітьми, що звідти діти виходять нелюдами і неосвіченими людьми. Але все навпаки. Діти дуже щирі насправді. Після спілкування з ними хочеться ще до них приїждати і приїждати, щоб обмінюватися цією щирою світлою енергетикою. Згодом група «Angels» з’явилася вже у 2012 році, за підтримки друзів. Перша поїздка сталася в інтернат «Світанок» з цікавим квестом для дітей. Група почала наповнюватись людьми, за підтримки соціальних мереж, у яких інформація розліталася дуже стрімко. На початку наших візитів ми мали розмови з директорами закладів, щоб точно довести для чого ми прийшли і з якою метою. Тільки тоді нас впускали. І вже потім коли справа набрала обертів, питань не було.
  • Ви працюєте тільки в Запоріжжі? Або ж і в інших містах? В яких?
  • На даний момент це Запоріжжя і інтернати і реабілітаційних центрах Запорізької області. Якщо ж знаходяться спонсори, які оплачують нам транспорт, то це ще Оріхів, Гуляйполе, Молочанськ, Вільняньск, Новомиколаївку. А ще кожного року відвідуємо дитячі табори. У цьому році це був «Прометей», м. Приморськ – табір, у якому оздоровлюються усі діти-сироти Запорізької області.
  • Чи допомагає держава підтримувати долі діток? Чи є підтримка подібних європейських організацій? Проходили курси чи тренінги?
  • Ми відвідували місцеві тренінги волонтерства від USA, школи волонтерів. Ми маємо зв’язок зі службою по справам дітей міста Запоріжжя. Вони нас підтримують та допомагають. Інколи нас підтримує запорізька рада. У минулому році за підтримки благодійного фонду «Імпульс.ua, ми виграли грант на проведення наших проектів.
  • Чи мають дітки змогу знаходити батьків опісля ваших заходів?
  • Кожного року ми проводимо такі конкурси-фестивалі як «Гармонія краси» та «Гармонія сердець». Це великі масштабні проекти, у яких беруть участь діти з різних дитячих будинків. Опісля десятьох проведених конкурсів уже 11 діточок, які приймали участь у цьому, мають свої сім’ї. Спочатку напрям у цих проектах йшов виключно на підтримку дітей, але потім коли діточок почали всиновлювати ми зрозуміли, що робимо все правильно. Після цього дали більшого резонансу у соціальних мережах. Писали більше про діточок, знімали відео-візитівки, робили тематичні фотосесії.
  • Як зазвичай проходить підготовка до одного з візитів? Скільки часу витрачається, фінансів, скільки задіяно людей?
  • Все залежить від масштабу заходу. Якщо це просто поїздка з майстер-класами: ми проводимо збори; даємо завдання волонтерам, визначаємо відповідальних; закупаємо канцелярські товари і матеріали, які нам знадобляться. Якщо це квест, то це вже декілька зустрічей для підготовки: ми пишемо програму; визначаємо відповідальних; шукаємо костюми, реквізити. А ось щодо такого масштабного проекту як наприклад «Гармонія сердець», то підготовка триває пів року. Зараз ми вже шукаємо волонтерів, у вересні будемо проводити організаційні збори та розподіл по обов’язкам. Створюємо фото зони та прикраси, набираємо відповідальних за дітей, продумуємо майстер-класи, підключаємо ЗМІ, шукаємо артистів, партнерів і спонсорів. У вересні вже проходять кастинги дітей, а вже у жовтні і листопаді проходять репетиції дітей з артистами та зйомки матеріалів. І вже 1 грудня проводимо захід.
  • Чи продовжують діти після конкурсів займатися своїми талантами? Як діти змінюються?
  • Ми беремо на наші проекти достатньо закритих у собі дітей, щоб вони у процесі підготовки змінювали свій кругозір, знайомилися з багатьма людьми і ставали більш відкритими. Діти починають активно приймати участь у творчому житті дитячого будинку, вони приймають участь в обласних конкурсах. Наприклад, у 2016 році одна з конкурсанток повинна була співати пісню англійською мовою. Але мови вона не знала. Ми прописали транскрипцію українською мовою і номер вийшов чудовий. Через три роки ми зустрілись з нею і вона сказала, що вивчила англійську завдяки тому випадку. Якось до мене звертались продюсери проекту «Голос. Діти» з проханням надіслати інформацію щодо талановитих дітей. Але нажаль вони схотіли зробити акцент на історії дітей, а не на талантах. І ми відмовили.
  • Відомо, що ви влаштовуєте поїздки зірок (ост. гурт «MOZGI», гурт «KAZKA», Jamala та ін.) до дитячих будинків. Як проходить домовленість і підготовка до такого візиту?
  • Домовляємося частіше за все через менеджерів артистів. Мабуть, ми більше отримуємо згод, аніж відмов. Хоча відмови також були. Такі візити проходять у вигляді інтерв’ю: діти мають змогу задати питання артистові та поспілкуватися з ним. Підготовка такого заходу базується на таких речах: підготовка відомостей з біографії артиста, підготовка питань; перед приїздом артиста спілкуємося з дітками у питаннях як правильно ставити питання.
  • Згадайте найбільш вразливу історію, яка вам запам’яталася за весь цей період.
  • Нещодавно ми привозили до обласного реабілітаційного центру Артема Пивоварова. Одна дівчинка на цій зустрічі сказала, що до цього часу вона не знала хто такий Артем Пивоваров. Але після зустрічі він їй сподобався. Вона побачила у ньому свого друга. По закінченню свого візиту Артем обійняв дівчинку і це її дуже пройняло. Опісля цього ми приїжджали туди з іншими заходами, а ця дівчинка до сих пір постійно питає: «А Артем приїхав?», «А Артем скоро приїде?». Тобто у дитини в серці цей день залишився назавжди. Такі моменти мотивують рухатись далі.

Контактна інформація волонтерської організації «AngelS»:

Facebook: https://www.facebook.com/groups/angelszp/

Instagram: https://www.instagram.com/angels_zp/