Сьогодні, 25 липня в обласній державній адміністрації відбулась нарада можливостей розвитку та розгляд нагальних питань об’єднаних територіальних громад.  Також анонсували про організацію масштабного Конгресу громад в Запорізькій області, що відбудеться восени. 
Ініціатором заходу виступає «Регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад Запорізької області», президентом якого є Олег Кузьменко. Він повідомив про подію та розказав про хід підготовки до Конгресу Громад:

«Регіональний Конгрес Громад Запорізької області – це нова сходинка досягнутих цілей народовладдя та розвитку місцевого самоврядування. Нас повинні чути, ми самі маємо приймати рішення за які ми зможемо нести персональну відповідальність перед громадами. Що це таке Конгрес громад? Конгрес Громад є регіональною платформою, учасниками якої є депутати всіх рівнів. Конгрес діє в рамках Конституції України про місцеве самоврядування та Європейської Хартії місцевого самоврядування. Головним завданням Конгресу є соціально-економічний розвиток Запорізького регіону. Місце конгресу визначається наступним: об’єднати всі громади області для вирішення спільних соціально-економічних завдань, представлення потенціалу громад на національному та міжнародному рівнях, створення умов для розвитку зовнішньої та внутрішньої кооперації, сприяння реалізації прав територіальних громад, щодо забезпечення їх участі в реформі децентралізації захисту прав та інтересів. Ініціатором проведення Конгресу виступає наша організація − Регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад Запорізької області»,– наголосив Олег Кузьменко.

Також, під час заходу з ініціативою виступив голова Комиш-Зорянської селищної ОТГ Ігор Гнатуша, він звернувся до громад та обласної адміністрації з пропозицією підтримки заходу:

«Раз у рік зібрати депутатів Верховної Ради, депутатів обласної ради, міських, сільських та селищних рад, які на сьогодні хочуть працювати для розвитку території нашої неньки України. Є певні проблеми з місцевими депутатами, які сидять і безпідставно нас критикують. Тому треба їх привезти в область, щоб вони подивилися, що тут робиться, нехай депутати між собою спілкуються. Нас повинні чути і інші органи влади. Тому необхідно проводити раз у рік такі зібрання», – розповів Ігор Гнатуша.

У Запорізькій області на сьогодні період, коли починається формування бюджетів серед ОТГ, а у серпні розпочинається активна стадія цього процесу на наступний рік. Загальна сума інфраструктурної субвенції у 2019 році складає 132 млн. Громади Запорізької області вже отримали з державного бюджету 59 млн. грн. коштів субвенції на розвиток інфраструктури, що складає 44% від загальної суми субвенції.
Наразі в області продовжується активний процес об’єднання громад, приєднання сільських та селищних рад до вже існуючих об’єднаних територіальних громад та міст обласного значення. Запорізька область налічує 55 об’єднаних територіальних громад.
У порядку денному також розглядали ряд актуальних питань,  таких як:
  • освіта;
  • субвенції;
  • принцип «Гроші ходять за дитиною», монетизація пільг;
  • державна підтримка галузі тваринництва;
  • фінансування об’єднаних територіальних громад та муніципалітетів
Що стосується самого Конгресу громад, то на ньому восени планується зібрати представників всіх територій області, місцевих та народних депутатів. Це об’єднує платформа, яка дозволить вирішити найбільш актуальні проблеми для розвитку громад та місцевого самоврядування.
Такий майданчик якраз повинен допомогти у напрямку успішного соціально-економічного розвитку Запорізького краю. Мета – поліпшити кооперацію між територіями, вивести наших місцевих виробників на зовнішній ринки “, – сказав Кузьменко