На вулиці Зачиняєва, 61-А, що на Верхній Хортиці виявили надгробок з могили Катерини Кооп, вона була дружиною німецького меноніта – Абрахама Коопа.  Розкопки проводять на місці старої комори.

Співробітники національного заповідника “Хортиця” вже кілька днів поспіль проводять у вказаному місці розкопки і щодня знаходять цінні для історії артефакти. Про сьогоднішню знахідку повідомив член археологічної групи, креативний директор в музеї історії зброї  Роман Акбаш.

Зокрема, запоріжець пише, що сьогоднішня знахідка є дуже серйозною для історії, тож дослідники переповнені емоціями.  Надгробки зроблені із чорного мармуру, текст з інформацією про померлого виконаний золотом. На надгробку вказано ім’я Катерини Кооп, що була дружиною одного із засновників “Автозазу”, вказані дата народження та дата смерті. Інформацію дослідкини звірили із вже відомими історичними фактами, тож сумнівів не залишається – це справжній надгробок дружини засновника династії промисловців Коопів.

Кстати, о ценности извлекаемых надгробий на Верхней Хортице. Чёрное надгробие сразу выделялось – очень видное, приметное, с надписями золотом. Сверил даты и факты, спасибо за подсказку Виктору Петкау – перед нами очень серьезная находка. Это памятник с могилы Катарины Кооп – супруги Абрахама (Абрама) Коопа. Того самого – основателя династии промышленников Коопов. Поясняю – именно того Коопа, который в 19 веке стоял у истоков предприятий, которые мы сейчас знаем как “Автозаз” и Запорожский кабельный завод. Чувства и эмоции переполняют меня… Поздравляю Max Shtatsky и нас всех!

У приватній розмові з журналістами “Регіонньюз” Роман Акбаш зазначив, що цвинтар, де були могили менонітів та знаходилися сьогодні знайдені надгробки, знаходиться приблизно за кілометр від місця знахідки. Цвинтар був знищеним, а самі пам’ятні знаки використовували в якості фундаменту для комори.