Домовленість про “режим тиші” на Донбасі з 21 липня вперше містить заборону на ведення будь-якого вогню з будь-яких видів озброєнь і передбачає відповідальність за його порушення.

Про це заявив Роман Безсмертний під час брифінгу, пише УП.

“Щодо так званого “хлібного перемир’я”, досягнуто домовленості, що з 0 годин 1 хвилини 21 липня починається безстрокова заборона на обстріли.

Причому вперше у документі, у заяві, зазначено, що забороняється будь-яке ведення вогню, в заяві зазначено відповідальність осіб за відкриття вогню, а також передбачено публічну заяву сторін про припинення вогню”, – сказав Безсмертний.

Він додав, що, по суті, сторони публічно беруть на себе обов’язок не вести вогонь упродовж невизначеного періоду.

“Наша позиція така, що цей період має бути максимальним, а, можливо, і назавжди”, – акцентував Бесмертний.

Він додав, що також досягнуто домовленості, що і в інших місцях рішення, щодо яких було прийнято ще восени 2016 року, будуть здійснюватися роботи з організації відведення озброєнь і живої сили, щоб дати можливість людям комунікувати між собою.

За словами Безсмертного, позиція української сторони така, що період тиші «був максимальним, а можливо – назавжди».

Також він повідомив, що сторони домовилися припинити подальше мінування території, щоб мінімізувати загрози цивільному населенню.

Безсмертний наголосив, що наразі «важливо зберегти позитивну динаміку», і дати можливість зростанню довіри, яка «наразі знаходиться на мінімальному рівні».

«Немає ніякої зради. Це максимум, що можна було не дискутувати на цьому рівні довіри», – пояснив він результати поточних домовленостей.Нагадаємо:

Нагадаємо:

Після вступ на посаду президента Володимир Зеленський повернув у Мінський переговорний процес другого президента України Леоніда Кучму.

Новий голова української делегації у Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма заявив про необхідність прописати в нових домовленостях про «режим тиші» в зоні збройного конфлікту норму «не стріляти у відповідь».

Пізніше Кучма пояснив, що українські війська під час режиму тиші на Донбасі не мають відповідати на «провокаційні обстріли» з цивільних об’єктів.

До цього Збройні сили України на Донбасі мали право відкривати вогонь, коли на них здійснюється напад і є загроза життю військових.

Джерело – Варта