Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна провела зустріч із запорізькими підприємцями та бухгалтерами. Спілкувалися на найбільш злободенні теми, що пов’язані з оподаткуванням та роботою митної служби. Говорити також про політику, ризики та нові виклики, які зараз з’являються перед українцями.
Сьогодні Ніна Южаніна входить до виборчого списку політичної партії «Європейська солідарність», її ім’я можна знайти під номером 14. Рішення знову балотуватися в народні депутати пояснює бажанням та необхідністю продовжувати реформувати податкову сферу та митницю, продовжувати курс України в ЄС та НАТО. Політикиня вважає, що тільки «Європейська Солідарність» сьогодні чітко і відкрито заявляє про свої цінності та пріоритети. Окрім цього, до партії входять досвідченні люди, які знають та вміють працювати системно та стратегічно. Свою подальшу діяльність в новому Парламенті бачить у рідній для себе сфері – фінанси, оподаткування, митниця.

У ході розмови Ніна Южаніна визнала:

«П’ять років нашої роботи дали різні результати у різних сферах, десь успіх яскраво виражений, в якихось сферах менше, а десь ми взагалі не з того починали. Але, найменше у нас вийшло комунікувати з суспільством. Напевно ми не належним чином пояснювали українцям своїх дій і навіщо ті чи інші кроки потрібні, як наслідок, сьогодні їх розуміє лише чверть суспільства. Все добре, що вдалося зробити політичні опоненти звели до нуля в очах суспільства, через медійні монополії, натомість розганяли притягнуті за вуха скандали, на які ми, напевно не належним чином реагували. Втім, висновки зроблені і тепер ми ще більш досвідчені щоб продовжити боротьбу» – заявила Ніна Южаніна.

Народна депутатка переконана, що зупинятися на півдорозі для України дуже ризиковано. Ті теми, які зараз піднімають українські політики, і на які не реагує президент України, можуть зупинити процес євроінтеграції, та навіть гірше – дати можливість для реваншу, вважає політикиня.

«З часу незалежності Україна була безініціативною, ми навіть чітко не знали чого хочемо, а коли нас запитували, то ми мусили спершу спитати в Кремля чи Україна може дозволити собі цього може хотіти. Що може бути гіршим? Та це ж безвольність, яка призвела до того, що країна потрапила в глибоку економічну яму, землі почали окуповувати, а українців вбивати.
У 2014 році, під час Майдану українці довели, що не хочуть більше бути рабом «старшого брата». Ми почали власну дорогу і впевнено нею йшли, може десь трохи повільно, але впевнено. Зараз ми чуємо фрази: «Надо поговорить», «В Украине граджанский конфликт», «Русские наши братья». Невже ще досі хтось вірить, що Росії потрібна Україна для дружби чи добросовісних партнерських стосунків? Кремлю Україна треба для тотального впливу та повного контролю! Не допустити реваршу, продовжити шлях євроінтеграції – це основна мета команди «Європейської Солідарності» в новому Парламенті»- пояснила Ніна Южаніна.

Також політикиня розказала, якими мали бути подальші дії очолюваного нею комітету, якби була можливість їх реалізувати. Ніна Петрівна погодилася з думкою, що навіть найбільш лояльні умови, які диктує держава підприємцям, будуть нівельованими, якщо співробітники фіскальної служби на місцях будуть зловживати своїми повноваженнями. Працюючи в команді партії «Європейська Солідарність», у майбутньому вона б хотіла обмежити функції фіскалів, перенести діяльність служби на електронні носії та скоротити кількість співробітників ДФС.