Виборчий округ  №82, що охоплює Вільнянський, Новомиколаївський, Запорізький, частково Пологівський, Гуляйпільський та Оріхівський райони є аграрним. Тут зосереджена велика кількість аграрних підприємств, що обробляє сотні гектарів землі. Як і в самому обласному центрі, земельні питання тут не упорядковані. Відсутність господарських рук дається в знаки, а сама проблема благає про вирішення.

Оскільки земля – це найбільший ресурс в окрузі, кандидат у народні депутати Андрій Чечель  озвучує свою позицію з приводу ринку землі та можливість скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Він вважає – коли українець продає свою землю, він стає рабом у себе вдома.

Це історично підтверджено, –  українці споконвіків боролися за право самостійно засівати, обробляти та збирати врожаї. В українцях присутній ген хлібороба, тож йти проти природи не варто, принаймні зараз, коли всі нюанси не достатньо продумані, а ризики не нівельовані.

Ми повинні зрозуміти, що для нас є земля. Скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення на сьогодні є дуже болючим питанням. Популістсько – пропагандистські лозунги вже на практиці у 90-х взивали: «Заводи робітниками, а землю селянам». Ваучери за копійки розпродали, а землі ще мало-мальськи залишилися у селян.

Мораторій був введений з 1 січня 2002 року, з набуттям чинності Земельним кодексом. Скасувати мораторій планувалося з прийняттям законів про ринок землі (досі не прийняли) і про державний земельний кадастр, але подовжили до 1 січня 2018 р. На сьогодні в демократичній, правовій, самостійній Україні Міжнародний валютний фонд очікує затвердження Верховною Радою законопроекту щодо запуску ринку землі, а також скасування мораторію на продаж земель сільгосподарського призначення. Під таким натиском мораторій скасують, але купівля-продаж земель сільськогосподарського призначення потребує вкрай ставлення.

При створенні вільного ринку землі, для скасування мораторію, влада повинна поставити чітку ціль (навіщо, як і які переваги), причому всім землевласникам гарантувати вибір продавати чи ні.

Екс-президент України Петро Порошенко назвав аграрний комплекс головним джерелом надходження валюти до України, але коли річ заходить до відміни мораторію, то вільна купівля-продаж землі не зможе збільшити виробництво сільгосппродукції, здешевив ії для населення, і ні в якому разі не поліпшить продовольчу безпеку України.

В 2014 р. у доповіді інституту Окленда було зафіксовано, що більше 1,6 мільйона гектар української землі перебували під контролем іноземних корпорацій. Як приклад візьмемо таку державу як Румунія, де відбувся перехід сільськогосподарських земель під контроль іноземних компаній.

Володимир Гройсман заявив, що законопроект про ринок землі буде дозволяти її купівлю-продаж тільки фізичним особам з українським громадянством. Уся надія на законодавця щоб уникнути різні лазівки в законодавстві країни.

Владі необхідно не тільки згадати про існування Закону «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві», а направити всі зусилля на розвиток соціально-економічного відродження села і державне стимулювання розвитку аграрно-промислового комплексу – вважає Андрій Чечель.

Все, що вважає вірним та корисним для українців свого округу Андрій Чечель планує відстоювати в статусі народного депутата України.