Децентралізація дала можливість громадам обирати найпріоритетніші проекти для розвитку, джерела наповнення бюджету та контроль над грошима. Результат добре відчувається у Комишуваській ОТГ.

Комишуваська ОТГ – найбільша в Запорізькій області за кількістю населених пунктів: до неї увійшло 29 сіл та селище Комишуваха. З часу об’єднання у 2016 році ОТГ довела,  коли бюджетом розпоряджається громада, гроші використовують ефективно. Сьогодні громада все більше дбає про європейські стандарти в населених пунктах, а самі мешканці ОТГ не на словах знають, що таке підтримка ЄС при впровадженні сучасних принципів.

З часу об’єднання, мешканці Комишуваської ОТГ стати хорошим прикладом міцного громадянського суспільства, яке спільно з місцевою владою планує та контролює витрати з місцевого бюджету, визначає доцільність витрат.

Яскравим прикладом цільового використання коштів є реконструкція будинку культури у центрі громади – Комишувасі. Сьогодні складно повірити, що зал із зручними кріслами, сучасним обладнанням  був у  занедбаному стані. Жителі розповідають, коли будинок культури реконструювали, громада наче ожила: діти почали долучатися до творчих колективів, а дорослі ходити по вечорах на кінопокази та концерти. Коли відродився будинок культури, наче відродилась душа села.

А за «тіло» громади відповідає місцевий Центр первинної медико-санітарної допомоги. З чотирьох поверхів реконструювали три, в тому числі за рахунок державних субвенцій. Залишилося закінчити ремонт останнього, де буде стаціонарне відділення. Ірина Шевченко, сімейний лікар, говорить, що такого умов та наповнення за устаткуванням не було за всі роки незалежності, адже тепер у медзакладі працює власна лабораторія. І лікувати, і лікуватися стало простіше. Наприклад, місцеві мешканці можуть отримувати стоматологічну допомогу у спеціальному відділені – їхати до обласного центру тепер непотрібно.

Реформа охорони здоров’я тут відбувається прогнозованими темпами. Директор КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги» Дмитро Музика каже – використовують всі можливості.

«Якщо говорити про темпи підписання декларацій з сімейними лікарями, то вони досить хороші, зараз маємо понад 70% пацієнтів з деклараціями. Послугою «Доступні ліки» наші мешканці користуються доволі активно. Чекаємо старту чергового етапу реформування, він повинен дати додаткові можливості для вузькоспеціалізованих лікарів та ряд безкоштовних послуг на етапі обстежень. Реформи треба продовжувати, результат від них вже позитивний, а буде ще кращим,  – вважає Дмитро Музика. – Лікування країни, це  як лікування людини – процес має пройти декілька етапів».

палата у відділенні стаціонару

Після отримання можливостей, що дала децентралізація, зокрема й фінансових, в ОТГ розпочали масштабну реконструкцію дитячого садка та закупили декілька автомобілів, для надання першої медичної допомоги мешканцям, з’явилися пожежні машини.  Нещодавно закінчили ремонт приміщення майбутнього ЦНАПу, в липні його мають відкрити.  Сучасних рис отримують заклади освіти – після проведення термомодернізації їм можуть позаздри і міські школи.

«Концепція реформи була розроблена та імплементована Урядом за підтримки Європейськго Союзу. Вона дозволила акумулювати кошти на місцях, які до цього зосереджувались в центрах.  За ці кошти можна реально покращувати життя людей», – наголосив Сергій Марченко, один з розробників законодавства з децентралізації бюджету під час візиту до Комишуваської ОТГ.

«Децентралізація назріла ще з 1991 року. Ця реформа – одна з найуспішніших. Для її впровадження Україна взяла найкращий досвід інших європейських країн, особливо країн Східної Європи, які проходили цей шлях не так давно, а сьогодні є успішними і можуть стати чудовим прикладом для країн, що встали на шлях євроінтеграції.  Реформи в Україні мають стати невідворотніми»,  – вважає Катерина Константинова, експерт з питань децентралізації.