Обличчя команди Буряка, що дивляться на мешканців Запоріжжя з кожного кутка та куща, це ще не найвища міра впливу на свідомість виборця.

Стратегію, що обрав замовник в особі “Опозиційного  блоку” безпощадна. Ці обличчя всюди, ці суворо-печальні погляди нас щоранку ведуть на роботу,  а ввечері супроводжують додому. Не випадково присутні біл-борди на яких фото усіх чотирьох кандидатів.

“Це свідомий крок, який має забезпечити ефект домінування. Виборці за місяць мають звикнути до того, що іншого вибору просто немає, а тому єдине, що можна зробити – поставити відмітку навпроти прізвища і тим самим заспокоїти себе, наче це і є наш вибір і ми ніяк не стали жертвами політичних піар-технологій” – каже політичний психолог.

Якщо ви не є працівником мерії чи комбінату “Запоріжсталь”, то вам пощастило більше, бо теоретично ще маєте шанс на власний вибір та аналіз кандидатів чи партій. Втім, така можливість є не у всіх. Скажімо ті, хто має більший чи менший стосунок до комбінату, мерії, комунальних закладів та підприємств піддаються безпощадній агітації. Окрім всюдисущих білбордів, на людей також впливають щоденні особисті контакти з членом цієї “чотири осібної” команди.

Кандидати, що сьогодні балотуються під брендом – “команда Буряка” почали протоптувати дорогу в своєму окрузі ще в розпал президентської кампанії, наче знали, що вибори до Верховної Ради скоро. Скажімо Ігор Чумаченко вже в перший місяць весни “товкся” в закладах освіти та медицини, обіцяв все те, що люди хочуть чути. А без участі Анатолія Пустоварова не відбулося жодного відкриття закладу після реконструкції.

Був навіть випадок, – у Вознсенівському районі планували відкриття реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю. На свято прийшли батьки дітей та журналісти, але керівники центру все “переграли” – відкриття фактично скасували, як пізніше стало відомо журналістам – бо Пустоварова не було. Напевно агітував в іншому місці. Як бути одночасно у двох місцях, команда Буряка поки не вигадала.

Своїх виборців команда Буряка щоденно звозить до одного місця дислокації і там сповіщає – про програму, досягнення, плани на найближчі 5 років та обіцяють, а фактично переконують у безальтернативності. Вчора свідком одного з таких зібрань стала журналістка. Скупчення автобусів, запоріжсталівські газельки заповнені агітаційними матеріалами привернули увагу. Людей збирали в БК “Металургів” на 16 годину. Вхід виключно по запрошеннях, альтернативи немає, ні паспорт, ні журналістське посвідчення не є аргументом для кремезних хлопців на вході. Більше того, вони навіть переконані, що звичайний “смертний” без запрошення навіть не має права стояти біля входу будинку культури.

Ті, хто зовсім випадково відбився від більшості та затримався на вулиці говорити бояться, ніхто не знає для чого сюди людей звезли, хто це зробив та якою буде програма таємного заходу. Серед  опитаних обізнаною виявилася лише одна жінка, вона сповістила, що сьогодні виступає кандидат Ігор Чумаченко. Сказала і заметушилася, тож ми не покажемо її обличчя, щоб в жінки не було неприємностей.

  

Так, усі ці дії не є протиправними, кожен йде до перемоги різними дорогами та методами, а якщо є ресурс, а тим паче людський – дорога скорочується.

Втім, про порушення саме цих кандидатів виборчого законодавства таки йдеться. Про це повідомили журналісти громадської організації “ОПОРА”

28 червня у Запоріжжі під час концерту розповсюджувалися брошури без вихідних даних, що містили агітацію за п’ятьох кандидатів у народні депутати за висуванням від партії “Опозиційний блок”. Наступного дня в Кам’янка-Дніпровці такий ж інцидент ОПОРА зафіксувала в матеріалах на підтримку іншого кандидата від цієї політсили. За всіма випадками викликана поліція. 

28 червня під час святкового дійства у Запоріжжі до Дня молоді та Дня Конституції України ОПОРА зафіксувала ознаки порушення в агітації за кандидатів у народні депутати за висуванням від політичної партії “Опозиційний блок”: Володимира БурякаІгоря ЧумаченкаВіктора БуськаАнатолія Пустоварова і Ростислава Шурми. Брошури без вихідних даних поширювалися на підтримку цих осіб у наметах із підписом “Команда Буряка” поблизу сцени. На підставі цього викликана поліція та складені   акти.

Захід під назвою “Пляжний Бум” проходив на Центральному пляжі Запоріжжя. Про свою участь у ньому на своїх сторінках у фейсбук сповістили Віктор Бусько та Анатолій Пустоваров. Зокрема, останній зазначив: “Упевнений, в новому форматі нам вдалося дати ще більше позитива, добра і радості нашому місту”. Афіша концерту була опублікована 27 червня на офіційному сайті Запорізької міської ради.

ОПОРА підготувала запит на адресу міськради із проханням надати інформацію чи виступила вона співорганізатором дійства. Нагадаємо, що Володимир Буряк є міським головою Запоріжжя, а Анатолій Пустоваров — його заступником.

29 червня святковий концерт був організований кандидатом у народні депутати Юрієм Коробовим, який висунутий політичною партією “Опозиційний блок” в одномандатному виборчому окрузі № 79. Захід відбувся в місті Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, під час нього спостерігачі ОПОРИ помітили розповсюдження календарів з агітацією за згаданого кандидата без вихідних даних. З підозрою про можливі ознаки порушення складено акт та викликана поліцію.