Вже за три тижні запоріжці відправляться на виборчі дільниці для висування власних представників до Верховної Ради України. Наразі вже сформований перелік кандидатів на мандат в законодавчому органі влади, тож Інформаційне Агентство «RegionNews» буде інформувати виборців про те, хто саме може потрапити у наступне скликання Ради та чиї саме інтереси буде представляти той чи інший політик.

Почнемо з 74 виборчого округу, до якого входить Комунарський та частина Олександрівського району обласного центру. Діючим народним депутатом від цієї території є знаний будівельник та відомий учасник майже кожної виборчої гонки Петро Сабашук. До його орбіти входить будівельна компанія «Запорізький домобудівельний комбінат», а також присутні бізнес-інтереси в сфері машинобудування та енергетики.

У 2014 році Петро Павлович обрався до парламенту від президентської сили «БПП «Солідарність», натомість наразі він вирішив спробувати свої сили в якості самовисуванця.

Сильними сторонами діючого депутата можна назвати високу впізнаваність на окрузі. Вона забезпечена і тривалою політичною історію з участю в декількох виборчих кампаніях, і будівельною активністю на окрузі його компанії (вагома частина Південного мікрорайону Комунарського району забудована домобудівельним комбінатом), а також соціальними проектами в якості побудованої церкви, дитячими майданчиками на території округу тощо.

З іншого боку, ця активність протікала ще в середині 90-х років та на початку «нульових», тож чи пам’ятає ці заслуги виборець нині – питання риторичне. А разом з запитом на нові обличчя шанси Сабашука в рамках цієї виборчої кампанії стають сумнівними.

Також об’єктивною перепоною для обрання на нову каденцію є не надто активна робота депутата в останні п’ять років в Раді. Він запам’ятався не надто сумлінним відвідуванням робочого місця, участю в депутатській комісії по будівництву мостів, яка так і не дала якихось конкретних висновків щодо неефективного використання коштів минулою владою та суттєво не зрушила будівництва з «мертвої точки». Також за рік до виборів Петро Павлович намагався піаритись на відновленні авіа-центру в Широкому при підтримці Мотор Січі, а також допомоги за рахунок субвенцій комунальним закладам, яку широко рекламували телеканали, що входять в орбіту Запоріжсталі.

Натомість, ґрунтовних домовленостей з жодним з комбінатів досягнути так і не вдалось, тож нардеп припинив спроби активного піару, пішовши в тінь.

Наразі активної виборчої кампанії він також не розпочав. Якщо ж казати про те,чиї інтереси може представляти депутат в новій Раді, то тут все більш-менш очевидно. Не маючи потужних покровителів, в законодавчому органі він знову зосередить власну діяльність на лобіюванні власного бізнесу. При цьому активність його як депутата по поданим законопроектам та відвідуванню засідань навряд підвищиться.

Головним конкурентом діючому нардепу по округу позиціонує прокурор з темним минулим, креатура соратника Тимошенко Сергія Соболєва Владислав Куценко. В моменти конфлікту з командою Порошенка та діючим Генпрокурором Юрієм Луценком Владислав запам’ятався тим, що приховувався від звільнення у декретній відпустці.

Куценко не є новим в політиці. Так, декілька разів він намагався увірватись в Раду, але його політичною «вотчиною», як і його патрона, була частина 82 округу, а саме Запорізький район. Саме там в якості депутата районної ради політик-прокурор запам’ятався земельними оборудками, інформація про які не раз потрапляла до ЗМІ. На цей раз кандидат обрав округ, в якому його впізнаваність не надто висока, та і здобутків на цій території він не має. Тож казати про високі шанси не приходиться, хіба що фінансові вливання патрона зроблять свою «чорну справу».

Майбутня діяльність Куценка, зважаючи на політичне минуле кандидата, буде зосереджена на продовження оборудок, а також на представлення інтересів багаторічного патрона – Сергія Соболєва, а значить і команди Юлії Тимошенко. Щоправда, офіційно від політсили Леді Ю він трохи «посоромився».

Битва промислових титанів

У передвиборчій гонці цього разу по округу планується і битва великих промислових титанів, які мають неабиякий вплив на життя міста. Тому на кандидатах від них треба зупинитись окремо, бо не стільки особистість потенційних нардепів, скільки ресурс містоутворюючих підприємств може суттєво плинути на політичні розклади в окрузі.

Група Ахметова-Шурми та їх компанія «Метінвест» представлена на виборах депутатом міської ради, юристом Запоріжсталі Ігорем Чумаченком. Не шукаючи нових технологій, запоріжсталевці вирішили повторити успіх міського голови Володимира Буряка. Саме тому округ, як і все місто завішане рекламою Чумаченка разом з «батьком», а кожна рекламна акція не проходить без гасла «Команда Буряка».

Сам же депутат відомий своїм захистом у суді заступника міського голови Анатолія Пустоварова (кандидата від команди мера по округу №76) та внесенням за нього застави. Останнього звинувачують у причетності до розкрадання коштів міського бюджету на будівництві шкільних стадіонів.

Також піар Чумаченка робиться за традиційною для Буряка схемою з роздачею продуктових наборів та активною рекламою кандидата під час концертів та заходів, частково фінансованих за рахунок бюджетних коштів.

Ще однією «фішкою» в риториці кандидата є позиціонування як «свого» для виборця, як мешканця власного виборчого округу. Хоча, імовірно, місцем проживання Ігоря Чумаченка є більш престижний район Запоріжжя, який розташований далеко від округу. А активність депутата в Комунарському районі почалась лише підозріло в безпосередній близькості до виборів. Тож чи є він власне «своєю людиною» для цієї території – питання дещо риторичне.

Політичне майбутнє кандидата в Раді буде продиктовано потребами та інтересами групи Ахметова в новому парламентському складі. Олігарх, розуміючи непрохідність його списків в особі Радикальної партії та Опозиційного блоку, робить ставку саме на мажоритарні округи в тих містах, де зосереджені його бізнес-активи. Тому битва за мандат у Чумаченка буде активною та запеклою, бо Ринату Леонідовичу архіважливий кожен «штик» в особі майбутніх депутатів.

Ще одним комбінатом, який з перемогою Зеленського на президентських виборах намагається відновити та розширити свій політичний вплив в Запоріжжі є Мотор Січ. Отримавши всі шанси на підтвердження монополії на своєму базовому окрузі №77, В’ячеслав Богуслаєв намагається протягнути в Раду і ще одного свого соратника. Вибір випав на керівника спортивного комплексу «Мотор» Геннадія Касая. Людина в політиці явно нова, що цілком відповідає запиту виборців на нові обличчя.

Також в актив кандидата можна записати той факт, що він балотується від нині президентської політичної сили «Слуга народу». По-перше, це підтвердження давніх чуток про те, що Запорізьку область віддають в «аутсорсинг» групі Богуслаєва, а по-друге – це суттєвий бонус кандидату. Опитування показують, що будь-який кандидат від цієї політ сили отримує як мінімум 15% додаткового рейтингу зі старту, що є непоганою заявкою на успіх або, принаймні, реальну боротьбу.

Тож битва промисловців на окрузі буде насиченою і гарячою. Варто також згадати, що саме по цьому округу від команди Богуслаєва обирався давній соратник гендиректора Мотор Січі Ярослав Сухий. Не дивлячись на те, що це було давно, сітка виборців з різною долею актуальності у комбінату існує, як і база власних працівників в цих районах.

Клони та сумнівна боротьба

Для того, щоб протистояти креатурі Богуслаєва, який висувається на округ президентською партією «Слуга народу», вже запускаються відверто «сірі» політичні технології. Імовірно, такі технології можна прив’язати до групи «Метінвест», яка не хоче віддавати зайвий мандат Мотору, сподіваючись на перемогу власного кандидата.

Мова йде про двох кандидатів – Олексія Колесникова та Віктора Кузьміна. Перший проживає в місті Запоріжжя, а інший – в Херсоні. Обидва є непублічними персонами, але цікавість до них полягає у тому, що вони є представниками сумнівних брендів з назвами-клонами президентської політсили. Мова йде про ТОВ «ОБ’ЄДНАННЯ «СЛУГА НАРОДУ» та ГО «СЛУГА ДЛЯ НАРОДУ».

ТОВ зареєстрована 31.05.2019 року, що каже про те, що єдина мета діяльності підприємства – це відбирання голосів від представників рейтингової політсили Володимира Зеленського. ГО, у свою чергу, зареєстрована також у травні поточного року.

Незалежно від того, хто саме представляє ці організації у виборах, місія їх очевидна – відбирання до 2% голосів від основного кандидата від партії президента. Звісно, зв’язок цих організацій з Метінвестом є лише гіпотетично, але картина по округу натякає нам про таку потенційну співпрацю технічних кандидатів.

Різні «сорти опозиційності»

Також в бюлетені по 74-му округу присутні і такі персони, як Володимир Величко та Павло Матвієнко. Перший є чинним депутатом обласної ради від партії «Наш край», беніфіціаром якої є брати Кальцеви (відомі скандалами та політичною активністю діячі для Запоріжжя).

Другий був колишнім головою обласної ради в часи губернаторства Бориса Петрова (також близького для Кальцевих). Він запам’ятався примусовою «смітниковою люстрацією», але згодом знову вийшов у публічну площину з ідеями, які також дублювались з трибуни обласної ради керівником фракції «Наш край» Сергієм Кальцевим. При цьому Матвієнко йде по округу від «Опозиційної платформи «За життя», з якою йдуть на вибори і Сергій, і Володимир Кальцеви.

Імовірно, Величко в цьому пасьянсі пішов на вибори всупереч волі патронів з партії «Наш край» та має на меті підвищення власної публічної впізнаваності перед наступними місцевими виборами. Матвієнко ж прагне також повернутись у обласний політикум, тож їх реальні наміри навряд чи включають в себе можливість отримати мандат центрального рівня.

Балотування заради балотування

Також своїх кандидатів на окрузі виставили такі політичні сили, як «Батьківщина», «Європейська Солідарність» та «Сила і честь». Ці партії, імовірно, сподіваються також підвищити власні позиції та розкрутити власних представників перед місцевими виборами. Зокрема, Олександр Константинов є депутатом від партії Порошенка, від якої нині і балотується в парламент. Він є директором Епіцентру та автором низки прогресивних проектів рішень в міській раді.

Натомість, нинішні рейтинги та ресурси навряд дозволять і йому, і його колегам з інших партій отримати омріяний мандат, тож тут боротьба точиться за умовно гідний результат, який можна буде конвертувати у персональний успіх на місцевих виборах.

Така ж мотивація і у самовисуванця та вічного громадського активіста Данила Щербакова, який вже декілька років на території округа розвиває свою ГО «Хелпер Запоріжжя».

Хоча, у подібних громадських активістів може бути і мета підзаробити гроші за зняття власної кандидатури, щоб не заважати більш сильним і ресурсним гравцям розігрувати власну партію на шахівниці округу. Зокрема, деякі ЗМІ вже писали про те, що саме з таким мотивом зняв свою кандидатуру Артур Гатунок, який входить до групи УКРОП Ярослава Грішина та Михайла Прасола. Не дивлячись на неабияку активність на окрузі та старт бордової кампанії вже на цих виборах, в підсумку він так і не подав документи для реєстрації себе в якості кандидата. Подейкують, що до цього доклав руку Богуслаєв, який намагається прибрати максимальну кількість конкурентів власного протеже Касая.

Битва промислових титанів та Сабашука

В підсумку округ має всі шанси побачити яскраву та насичену боротьбу двох промислових груп в особі Метінвеста та Мотора, в яку також може частково втрутитись і діючий нардеп Петро Сабашук. Невідомо, чи перемога хоч одного з суб’єктів дасть перемогу округу та виборців в майбутньому, бо кожен з кінцевих вигодотримувачів від такої перемоги має власні інтереси, які не завжди перетинаються з інтересами Запоріжжя.

Інші ж гравці, схоже, мають менші ресурси, а, відповідно, і шанси на перемогу. Тож вони більше робитимуть ставку на гру «в довгу», зосереджуючи власні зусилля на місцевих виборах, які можуть відбутись восени 2020 року. Хоча не виключається і можливість їх проведення раніше, поки президент Зеленський ще не розгубив свій рейтинг та має шанси отримати власне представництво у кожній місцевій раді, що дасть суттєвий шанс для монополізації влади в країні на всіх рівнях.

Виборцям же поки що порадимо лише думати свідомо та оцінювати всі ризики та імовірні здобутки від перемоги того чи іншого претендента на мандат у Верховній Раді.

Антон Коваленко