Вчора, 25 червня, керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак разом з очільником Служби автомобільних доріг по Запорізькій області проінспектували ремонт дороги «Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через місто Кременчук) – Маріуполя».

Ця дорога є важливою, адже сполучає транспортні зв’язки з південно-східними районами області та Донецької області. З’єднує обласний центр міста Запоріжжя з районними центрами Оріхів, Пологи, Більмак та Розівка. Обіцяють, вже наступного року із Запоріжжя до Маріуполя можна буде дістатися дорогами європейського зразка.

За два останніх роки багато грошей на ремонт спрямований за рахунок митного експерименту. Нагадаємо, у 2017 році кошти з надходжень до митниці перерахувалися до спеціальних фондів коштів з метою реконструкції та ремонту автомобільних доріг. Для нашої області цей досвід виявився вдалим. Цьогоріч фінансування здійснюється коштом окремої бюджетної програми, але в рамках Дорожнього фонду. У 2019 виділено мільярд гривень на цю дорогу, 600 мільйонів в рамках Донецької області, 400 мільйонів в рамках Запорізької області, плюс 198 з додаткового фінансування. Підрядник ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». В експлуатацію введено 21, 34 км.

(Увага! В назві до відео помилка, мова йде саме про дорогу Н-08 Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь)

Поговорили під час зустрічі й про наболіле, зокрема, журналістка одного з місцевих видань запитала, про недобудовані мости у Запоріжжі, які не можуть добудувати майже 15 років.

«Коли ми почали розбиратися в цій проблемі здавалося, що роботи проводилися майже без проєктної документації. Там був такий бардак, що просто не можна цього терпіти. ДАБІ вирішив зупинити роботи, ми погодились з цим. Від 2017 року до жовтня цього року, насправді, робимо нову проєктну документацію. Нормальну, сучасну, європейську документацію. Шукаємо нові підходи, нові рішення, аби ще здешевити ці мости. Я розумію, що це пам’ятник безгосподарності. Перш за все там потрібно навести порядок. До жовтня зробиться вся необхідна документація, в листопаді плануємо оголосити тендер на завершення робіт й з наступного року нарешті почнемо завершувати цей об’єкт. Сподіваюсь, що за три, чотири, максимум п’ять років завершимо ці об’єкти»