У Запоріжжі та області побував заступник міністра фінансів 2016-2018 рр. та заступник голови Адміністрації президента 2018-2019 рр. Сергій Марченко. Свого часу він працював над змінами до бюджетного кодексу та фінансовою децентралізацією. Маючи хороший досвід у сфері фінансів та значні напрацювання він сьогодні планує продовжити зміни в країні та удосконалити реалізоване.

Свою діяльність на найближчі 5 років бачить у складі команди Володимира Гройсмана, він входить до ТОП-10 списку «Українська стратегія Гройсмана». Каже:

«В партії зосереджені кваліфіковані спеціалісти, які протягом останніх років не просто ефективно працювати, а й брали на себе відповідальність за рішення».  

Щоб побачити ситуацію зсередини, поспілкуватися з безпосередніми учасниками  децентралізаційних процесів Сергій Марченко приїхав до Комишуваської ОТГ. Вона є найбільшою в Запорізькій області за кількістю населених пунктів, зокрема, громада складається з 29 сіл та селища Комишуваха.

З часу об’єднання ОТГ довела – коли бюджетом розпоряджається громада, гроші використовую ефективно та економно. Яскравим прикладом цільового використання власних коштів є реконструкція будинку культури:цим закладом пишаються, як адміністрація, так і самі мешканці. Кажуть – сюди приємно приходити, односельці тут проводять час із-задоволенням. Сьогодні заклад виглядає сучасно та комфортно.

«Коли будинок культури реконструювали, громада наче ожила, діти почали долучатися до творчих колективів. У нас цьому приділяють дуже велику увагу. Дорослі ходять по вечорах на кінопоказ (кіно показують 1 раз на тиждень, для людей його зробили безкоштовним – ред.), а на свята у нас тут проходять концерти місцевих творчих колективів. Вважаю, що починати з розвитку культури громади було правильним рішенням. Місцеві мешканці дуже високо оцінюють ті можливості, що дала нам реформа децентралізації, в громаді зробили багато корисних проектів і ще багато цікавого планується. Це треба берегти і продовжити, бо села в Україні вимирали, а протягом останніх років відбувається їх реінкарнація», – емоційно розказала місцева мешканка пані Тетяна (жінка попросила обов’язково опублікувати її думку – ред.)

На реконструкцію будинку культури витратили всього лише 450 тисяч гривень, залучили до виконання робіт місцеві компанії. З окремого бюджету купили кондиціонери та м’які крісла для глядачів.

«Я вражений, ось це справжній приклад цільового та економного використання коштів. Припускаю, що жоден з мерів  великих міст так би не зміг. Це є шлях до боротьби з корупцією. Коли кожна громада має свій бюджет і його контролює, коли відповідальні керівники, корупції не буде. Боротьба з нею йде природним шляхом, і характерно, що знизу вгору. Коли реформа децентралізації буде реалізованою сповна, такий ефект має відчути кожен населений пункт», – сказав Сергій Марченко. 

Предметом гордості є також Центр первинної медико-санітарної допомоги, його реконструкція триває вже третій рік поспіль і наближується до завершення. Залишилося закінчити ремонт останнього четвертого поверху,   де буде стаціонарне відділення. Також треба відремонтувати центральний вхід та коридори на першому поверсі. Реформа охорони здоров’я тут відбувається в межах прогнозованих темпів, директор КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги» в Комишуваської ОТГ Дмитро Музика каже – всі можливості використовують та шанси не опускають.

«Темпи реформування країни є природними та абсолютно очікуваними, як медик,  я точно знаю – швидко можна лише померти, все інше відбувається у визначені строки. Лікування країни, це  як лікування людини – процес має пройти декілька етапів»

Сергій Марченко

палата у відділенні стаціонару

«Якщо говорити про темпи підписання декларацій з сімейними лікарями, то вони досить хороші, зараз маємо понад 70% пацієнтів з деклараціями. Послугою «Доступні ліки» наші мешканці користуються доволі активно. Трохи не звикли ще до програми «електронний рецепт»  і треба сказати відверто – вона дещо сирувата і над її вдосконаленням ще треба працювати. Чекаємо старту чергового етапу реформування, він повинен дати додаткові можливості для вузькоспеціалізованих лікарів та ряд безкоштовних послуг на етапі обстежень. Реформи треба продовжувати, результат від них позитивний, а буде ще кращим»,  – зазначив Дмитро Музика.

У громаді також проходить утеплення та термомодернізація об’єктів соціальної інфраструктури, на разі працюють над реконструкцією однієї з місцевих шкіл. Реалізовують проект в рамках програми «Угода мерів», що ініціював Європейський Союз.

Після отримання можливостей, що дала реформа децентралізації, в ОТГ також проводять масштабну реконструкцію дитячого садка, та закупили декілька автомобілів, для надання першої медичної допомоги мешканцям, з’явилися й пожежні машини.  Нещодавно закінчили ремонт приміщення майбутнього ЦНАПу, в липні планують його відкриття.

Сергій Марченко

Заступниця голови Комишуваської ОТГ Надія Заяць висловила вдячність Сергію Марченку за роботу над процесом децентралізації та попросила й надалі сприяти її реалізації, адже побоювання, що зі зміною центральної влади все розвернеться в інший біг у суспільства є.