Еміне Джапарова, перший заступник міністра інформаційної політики, відвідала Запоріжжя.
В програмі візиту – Форум громадських організацій, зустріч із редакторами та журналістами запорізьких ЗМІ, спілкування із внутрішьо переміщеними особами з Криму та Донбасу.

Масштабний Форум громадських організацій, організований обласною державною адміністрацією, проходив задля  організації продуктивного діалогу активістів та влади, обговорення ідей та перспектив. Еміне Джапарова взяла участь у відкритті Форуму та панельній дискусії, присвяченій стану, перспективам розвитку  та становленню  громадянського сектору в нашій області.

 

Еміне Джапарова  – українка кримськотатарського походження, незадовго після окупації Криму переїхала на материкову частину України і одразу ж долучилася до процесів державотворення. Вона стала волонтеркою при міністерстві інформаційно політики, що тільки починало формуватися. Згодом отримала запрошення на посаду першої заступниці очільника відповідного міністерства. Працює на цій посаді й досі.

Нещодавно, ім’я Еміне Джапарової українці побачили в списку політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», входить у  ТОП – 10 списку. До команди долучилася, щоб продовжувати ті позитивні процеси, що розпочалися п’ять років тому та захистити ключові реформи в країні.  Найбільш важливими називає реформу децентралізації, освітню, медичну та пенсійну. У своєму зверненні до запоріжців висловила підтримку та визнала позитивну динаміку.

«Коли розпочалася окупація Криму, я була журналісткою. На моїх очах згорталася свобода слова та свобода на самовираження. Багато громадських організації тоді вимушено зникли з карти Криму, бо ж якісно контролювати роботу влади, за умов окупації стало неможливо. Втім, війна дала потужний поштовх для формування громадянського суспільства на мирній території України. Люди стали об’єднуватися, ініціювати потрібні країні зміни, контролювати роботу влади. Беззаперечно, важливою у цьому процесі є участь європейських та міжнародних організацій,  які реалізовують в Україні свої проекти та фінансують українські.  На прикладі країн ЄС ми бачимо – міцне громадянське суспільство – це ключ до вирішення найбільш глобальних проблем, у тому числі проблем з корупцією», – зауважила Еміне Айярівна.

Гостя дуже схвально оцінила ініціативу проведення Форуму: адже влада має спілкуватися з суспільством, та зауважила – подібний захід в Україні відбувається вперше і дає підстави для сміливих мрій.

«Дуже рада бачити в Запоріжжі таку велику кількість представників громадських організацій. Дистанція між людьми та владою скорочується і є підстави сподіватися, що порозуміння найближчим часом буде досягнуто. Це забезпечить конструктивну роботу і хороший результат в майбутньому. Відповіді будуть, коли запитання прозвучать, треба їх ставити, навіть якщо емоційно», – запевнила Еміне Джапарова.

Конструктивно, але дуже особисто пройшла зустріч із переселенцями, адже їхні турботи Еміне чудово розуміє. Учасники зустрічі – переселенці з Криму, Донбасу, волонтери та активісти – розказали про свої проекти та активну діяльність після переїзду до Запоріжжя. Хтось поділився болями та переживаннями. Пані Еміне, в свою чергу пообіцяла, що в складі команди Володимира Гройсмана продовжить займатися проблемами  внутрішньо переміщених осіб та інформаційною політикою.

«Ми п’ять років назад розпочали капітальний ремонт будинку під назвою «Україна», почали таку кількість реформ, якої ще не бачили в нашій державі, починаючи з медичної, освітньої, реформи децентралізації, пенсійної системи. Вони мають певну логіку руху. Ми їх ще не завершили. Такі глибинні реформи не можуть відбутися за 1-3 роки. Потрібен час, нові суспільні домовленості, практики, ресурси», – сказала Еміне Джапарова, наголошуючи, що команда Гройсмана має для впровадження реформ і бажання, і досвід.