Запорізькі громади добре пам’ятають проект  ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток орієнтований на громаду”. Працював він декілька років, протягом яких встигли запустити та відпрацювати три успішні хвилі. Участь змогли взяти десятки запорізьких громад, практично всі з них, після запуску реформи децентралізації стали успішними ОТГ, які вправно господарюють на своїй території та вміло розпоряджаються бюджетом.

Проект ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток орієнтований на громаду” дійсно став у Запорізькій області тим важелем впливу, що запустив старт формування відповідального та сильного громадянського суспільства. Беручи участь в проекті, громади побачили результати від власних ініціатив. Європейських Союз дав можливість українцям на селі власними руками реалізувати свої ідеї, які принесли користь та розвиток населеному пункту.

Третя хвиля закінчилася минулого року восени, і як би українці не хотіли продовження, ЄС/ПРООН вирішили підтримувати інший, не менш важливий напрямок – ОСББ. Це наступний етап навчання впроваджувати ідеї та реалізовувати задумане. В умовах, коли громадянське суспільство в Україні є пасивним та безініціативним, подібні проекти змушують суспільство гуртуватися, брати ініціативу в свої руки, контролювати. Власне, саме контроль суспільства, на думку ряду експертів зможе забезпечити Україні подолання найбільш глобальної проблеми – корупції.

ЄС/ПРООН/HOUSES «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» – це нова програма, що почала працювати з грудня минулого року, запустили її одразу ж, коли звіти та підсумки попереднього проекту були підбиті. Проект покликаний стимулювати та підтримати створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у всіх 24 областях України. Щонайменше 2000 нових ОСББ буде створено, а загалом представники 4000 ОСББ пройдуть навчання з управління енергоефективними проектами.

презентація проекту

“Очікується, що в  середньому 480 000 осіб отримають пряму вигоду від реалізації проекту та не менше 1 мільйона українців підвищать свою обізнаність у сфері енергоефективності.

Для реалізації проекту ЄС надає фінансування розміром 4 млн. євро в рамках Програми підтримки енергоефективності для України (EE4U). ПРООН надаватиме технічну допомогу шляхом упровадження проекту, який триватиме з 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2020 року – повідомили в Запорізькій обласній державній адміністрації.

У Запорізькій області  координатором проекту є Геннадій Устимов, він розказав журналістам у чому суть нової програми, які вона дасть можливості та на кого зосереджена. Також пан Геннадій повідомив, як на практиці проходить навчання та що ініціативні групи можуть отримати в наслідку.

Пане Геннадію, розкажіть, як можна окреслити мету нового проекту, на кого він розрахований?

Наприкінці листопада 2018 року, в будинку ООН було урочисто підписано меморандум про співпрацю між Урядом України, представництвом ООН в Україні та ЄС. Підписання меморандуму передбачало фактичний запуст програми ЄС/ПРООН/HOUSES «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень».З грудня 2018 року ми почали підготовку до практичної реалізації проекту.

Спонукало запустити вище згадану програму став той факт, що в Україні є 160 тисяч багатоквартирних будинків, 70 % з них потребують вже не просто ремонту, а капітального ремонту чи реконструкції.  Якщо брати до уваги ті 70% зношених будинків, то лише 35 тисяч спромоглися створити ОСББ та забрати управління  будинком в свої руки. Такий показник є дуже низьким, враховуючи, що активно ОСББ почали створювати ще в 2014-2015. Після активності ми отримали спад, в усі наступні роки  створювали об’єднання з кожним роком все пасивніше. Ми розуміємо сьогодні, реформа децентралізації, загалом в Україні є однією з найуспішніших і багато громад вже відчули її переваги. Але по своїй суті створення ОСББ це продовження тієї ж реформи децентралізації, суттю якої є віддати можливості, повноваження та відповідальність на місця.

Ми маємо приклад країн Східної Європи, що знаходяться з Україною в одному кліматичному поясі. Свого часу, протягом 15 років вони пройшли через аналогічні проекти та програми Європейського Союзу і сьогодні мають використання енергоносіїв у сфері житлово-комунального господарства у 3-4 рази нижче на один квадратний метр, ніж в Україні.

Уся сфера ЖКГ в Україні, за деякими підрахунками потребує від 34% до 40% всіх витрат з бюджету.  Для порівняння, уся промисловість України споживає 28-29 відсотків енерговитрат. Тобто різниця між цими двома сферами 10-15 відсотків, які можна було б спрямувати на соціальну сферу та розвиток. На прикладі європейських країн ми бачимо – прагнути є до чого, і впровадивши сучасні енергоефективні заходи ми можемо, з часом ці кошти вивільнити для соціального розвитку.

Метою проекту є підтримка ініціативи Уряду щодо реформування сфера ЖКГ, через обізнаність населення стосовно програм Фонду енергоефективності та сприяння реорганізації житлових кооперативів в ОСББ.

Строки реалізації проекту та бюджет вже чітко окреслені, чи будуть зміни?

Проект буде реалізовуватися протягом 24 календарних місяців у всіх 24 областях України. Вигодонабувачами, за нашими підрахунками повинні стати більш ніж півмільйона осіб, що залучені в процес ОСББ. По закінченні проекту ми отримаємо саме таку кількість обізнаних осіб у сфері реноваційних заходів.

Проект ЄС/ПРООН/HOUSES «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» є навчальним компонентом великої програми з енергоефективності, що реалізує в Україні Європейський Союз. Загалом, на всю програму виділено понад 100 мільйонів євро, з них 80 мільйонів піде на підтримку фонду енергоефективності, 20 мільйонів виділено на технічну підтримку, в тому числі на навчання. Проект ЄС/ПРООН/HOUSES має в Україні бюджет 4 мільйона євро.

Як на практиці проходить процес навчання і чи є достатній запит в суспільства?

Навчаємо через серію тренінгів, у яких мають можливість взяти участь особи, що пройшли реєстрацію на сайті. Ініціативні групи, або вже створені ОСББ, які фактично ще не діють, мають нагоду отримати вичерпну і повну інформацію стосовно усіх етапів створення та запуску повноцінно роботи ОСББ. На тренінгах є можливість отримати відповіді на всі запитання, а після проходження курсу можна отримати сертифікат. Для цього потрібно пройти повноцінний курс навчання, що складається з дев’яти тренінгів, кожен з них присвячений різним етапам та проблемним моментам діяльності ОСББ.

Тренінг в Гуляйполі

 Ви сказали про сертифікат, це просто документ, чи він матиме практичне застосування?

Матиме практичне, після проходження серії тренінгів і відповідно отримання сертифікату, що засвідчить належний рівень знань, ініціативна група може подати всій проект з  модернізації будинку. Але, при цьому має бути створено ОСББ.  Власний проект окремих осіб чи ініціативних груп будуть розглядати в рамкам проекту з енергоефективності про який я сказав вище. Власне, пройшовши навчальну – теоретичну частину великого проекту Європейського Союзу, можна скористатися його практичною частиною. Якщо проект матиме хвальний відгук, ОСББ отримає фінансову підтримку на його реалізацію від Європейського Союзу.

Протягом двох років проект буде проводити інформаційну кампанію на національному, обласному та місцевому рівнях, знайомлячи широку громадськість і місцеві громади з новаціями законодавства у сфері енергоефективності, програмами Фонду енергоефективності та механізмами фінансування, які він пропонує.

У рамках Проекту проводитиметься також серія групових та індивідуальних консультацій для активістів, які мають намір створити ОСББ, активістів уже створених ОСББ та місцевої влади з питань ведення бухгалтерії та фінансового менеджменту, пошуку та отримання фінансування для реалізації ініціатив щодо покращення стану будинків.

Якщо ви хочете скористатися можливість безкоштовного та якісного навчання у сфері ОСББ, маєте зареєструватися за посиланням.