Верховний суд визнав право дошкільних навчальних закладів відмовляти у прийомі дитини, якщо вона не вакцинована законним.

Питання прийому до освітніх закладів не вакцинованих дітей в останні роки стоїть дуже гостро. Школи та дитячі садки, окрім довідки про проходження медичного огляду вимагають також карту вакцинацій, якщо батьки їх не надають – не приймають документи дитини. Відмовляють також, коли в дитини немає однієї чи двох вакцинацій. У той же час, Конституція України говорить, що кожна українська дитина має однакове право на відвідування освітніх закладів. Окрім цього, усі ми добре знаємо випадки, коли через невідвідування учнем школи, батьки мали серйозні проблеми з законом. Також, сміємо нагадаємо нещодавні часи в Україні, коли жодної  адекватної вакцини не було, це був період Міністра Квіташвілі. Де ж правда? Враховуючи гнучкість та неоднозначність українського законодавства її знайти важко.

Втім, перший прецедент спору в справі вакцинації вже є і тепер перші судові інстанції будуть враховувати цю судову практику. Вчора Міністерша МРЗ Уляна Супрун повідомила про справу, яку програла у Верховному  суді жінка з Хмельниччини, її дитині відмовили у зарахуванні до дитячого садка ще в 2016 році через відсутність щеплень.

Жінка вважала, що садочок порушує право її дитини на освіту, а також пояснила, що робити щеплення вона відмовилася «через недовіру до вакцин».

У підсумку Верховний суд визнав, що така заборона не порушує закон, а також зазначив, що позивач не надав переконливих аргументів щодо того, чому якості вакцин не можна довіряти.

У рішенні суду наголошується, що завдання держави — забезпечити оптимальний баланс між реалізацією права дитини на дошкільну освіту та інтересами інших дітей.

У МОЗ нагадали, що інші суди тепер повинні враховувати це рішення Верховного суду у своїй практиці, бо ВС є найвищою судовою інстанцією у системі судів загальної юрисдикції, яка забезпечує однакове застосування норм права судами різних спеціалізацій.

«МОЗ продовжує наполягати на обов’язковій вакцинації та відстоювати прихильність до доказової медицини. Вакцинація українців є питанням національної безпеки. Адже щеплення — це єдиний дієвий спосіб захистити себе та своїх дітей від небезпечних хвороб», — наголосила Супрун.