8 травня українці святкують День пам’яті і примирення. Знаковий день було започатковано у 2015 році Верховною Радою.

Відповідно до закону, в Україні 8 травня встановлюється Днем пам’яті і примирення в честь всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 рр. і буде відзначатися щорічно.

У законі також зазначається, що 9 травня в Україні є державним святом – Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Згідно із законопроектом, всі пам’ятники Другої світової війни беруться під охорону держави, а наруга над ними буде карається.

Також Рада прийняла за основу і в цілому закон про правовий статус і вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті, який визнає такими все організації, які боролися в ХХ столітті за незалежність України, в тому числі Українську повстанську армію (УПА).
“Держава визнає, що борці на незалежність у ХХ столітті зіграли головну роль у відновленні української державності, проголошеної актом 24 серпня 1991 року”, – йдеться в законі.

Крім того, закон передбачає, що держава може надавати держгарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність у ХХ столітті і членам їх сімей. Крім того, держава визнає нагороди і військові ступеня борців за незалежність, які були їм надані структурами і формуваннями, в яких вони перебували.
У більшості європейських країн пам’ятну дату закінчення Другої світової війни відзначають саме 8 травня. Свято зветься “День перемоги над нацизмом”, або ж “День закінчення Другої світової війни в Європі”.
Символом свята є червоний мак. Ця квітка – пам’ятний знак жертв військових і громадянських конфліктів, відображення кривавого сліду від пострілу. Квіти червоного маку спочатку були символом трагічних подій Першої світової війни, і оспівувалися у вірші “На полях Фландрії” канадця Джона Маккрея. У 2014 році червоний мак і слоган “Ніколи знову” стали використовуватися в Україні під час святкування Дня перемоги у Другій світовій війні.

До Дня пам’яті і примирення приурочені меморіальні заходи, церемонії покладання квітів, зустрічі з ветеранами. Акція “Перша хвилина світу” також проходить щорічно в містах України від 8 травня о 23:01.

8 травня 1945 року о 23:01 (по Берліну) Антигітлерівська коаліція ратифікувала “Акт про беззастережну капітуляцію” збройних сил нацистської Німеччини, і вже в цей день у багатьох містах Європи і Америки почалися масові святкування.

У Лондоні торжество відбувається на Трафальгарській площі. З балкона Букінгемського палацу англійців привітали король Георг IV, прем’єр-міністр Уїнстон Черчілль, а принцеси Єлизавета (майбутня королева Єлизавета II) і Маргарет інкогніто святкували в натовпі людей.

У США паради проходять  в Нью-Йорку на Times Square, в Майамі, Лос-Анджелесі, Чикаго. Масштабне святкування перемоги в боротьбі з фашизмом відбулося в Москві на Червоній площі 9 травня 1945 року, коли акт про капітуляцію Німеччини був доставлений Сталіну.

У республіках колишнього Радянського Союзу свято День Перемоги був встановлений на 9 травня.