11-12 травня відбудеться XVIII фестиваль Флюгери Львова у новому форматі, та традиційно принесе у місто той самий вітер, що віщує літо.

2019-й для культового фестивалю — особливий рік, адже відбудеться перезапуск Флюгерів, на яких танцювало та грало кілька поколінь містян. Джаз, електронна музика, хіп-хоп, інді, драм’н’бейс, фольк, неокласика, пост-панк і не лише —  лунатимуть цьогоріч у програмі вільної міської події, що запрошує своїх відвідувачів зануритися у вібрації та ритми Львова.

Історія Флюгерів Львова почалася майже двадцять років тому. Як проект, який демонструє мультикультуральність Львова, що була мало помітна у культурі в 2000-х розповідає Маркіян Іващишин, засновник події – “У певний момент почало здаватися, що ми втрачаємо місто, тоді ми придумали Прокидання, “поки туристи ще сплять, ми вже бавимся”. Час стрімко змінився, та не зміниться у цьому фестивалі те, що це для львів’ян, як для основних гравців на сцені та біля неї. Наче Свята вечеря – є в першу чергу родина, хоча гості теж приходять, але не впливають на страви, та те, що на столі. Цього року вперше, за все, що буде відбуватися на сцені нестиме відповідальність молодше покоління — культурна агенція Лінія втечі”.

Ляна Мицько (культурна агенція Лінія Втечі) додає: “Цього року Флюгери Львова отримають нові напрямки. Ми спробуємо зібрати на території дворику ратуші різні культуроформуючі середовища міста. Вводимо у програму Флюгерів таку-собі “всеношнюю” – великий шоу-кейс (презентацію) електронних артистів міста, які займаються нічною музичною культурою, знаною далеко замежами Львова. Прокидання завершить великий імпровізований музичний джем. Деталі – у програмі”.

11 травня, 14:00, Дворик ратуші

День Флюгерів Львова

Велика денна програма – це девять артистів та колективів різного жанру, які заповнять простір Дворику Ратуші. Серед виконавців організатори вже оголосили гостей:

  • казкове інді від кам’янець-подільських Zapaska
  • танцювальних дніпрян із соціальною повісткою у текстах Kurs Valut
  • відомих музикантів інді-сцени Львові із свіжим проектом MoonZoo
  • представника міської хіп-хоп ком’юніті Kickit – dj Shon
  • львівська фольк-група із казковими жіночими голосами Torban
  • першовідкривачі та король і королева драм’н’бейс вечірок Львова Derrick & Tonika
  • досвід і молодість джазових експериментів від MT Belveder Jazz Sekstet
  • магічна віолончель і приємний пошук у звучанні від відомого усім нам Володі Bedzvin

Новим на фестивалі буде інтерактивне представлення міських спільнот, які займаються розвитком культури у Львові в різноманітних її проявах. Це будуть, зокрема, арт-простір Soma, магазин-майстерня Щось цікаве, майстерня-простір Цех, студентська галерея Це, галерея-батярня Правда б, формація вуличних художників та галерея Фарбований лис, diy-бренди Вачока і Ремаркет, вініли від Вініл Клуб, інсталяції від лабораторії ресайклінгу Zelenew і Oleksii Konoshenko та інші.

11 травня, 23:00, підвали монастиря Бернардинів (Музей Ідей)

Безсоння Флюгерів Львова

Новим акордом стане вечірка-шоукейс Безсоння Флюгерів із локальною електронною музикою у підвалах монастиря Бернардинів – в Музеї Ідей. Її співорганізатори – представники міських спільнот, які займаються розвитком нічного життя Львова.

  • Bedroom talks 23:00 – 00:00
  • Chetty Thomas (420 AM) 00:00 – 01:30
  • Mike Trofimov b2b Roman Kapiy (Abend, 420 AM) 01:30 – 03:00
  • Special Guest 03:00 – 04:30
  • Lstn (Dzvin, Zavtra) 04:30 – 06:00

12 травня, 10:00, Дворик ратуші

Прокидання Флюгерів Львова

Збережеться традиція Прокидання недільного ранку. Цього року будити місто буде одразу два музичні колективи, які організатори оголосять у четвер, 11 травня.

Цього року будити місто буде фрі-джазовий колектив музикантів з України та Америки Mark Tokar Trio.

Марк Токар — джазовий контрабасист світового рівня, ключова фігура української імпровізаційної сцени, учасник численних міжнародних проектів, перший український музикант, що грав на престижному Chicago Jazz Festival. У складі його групи цього разу — джазові музиканти: саксофоніст Михайло Балог та барабанщик Олексій Артемов (NYC). До тріо також долучиться саксофоніст Микола Лебедь (Ghost Cities). Він також відомий як учасник гурту H.Soror та Selma.

«Музика нашого тріо — це сміливе поєднання української традиції з сучасною імпровізацією, — говорить Марк Токар. — Тому наше звучання веде слухача від глибинної української етніки крізь рокові і джазові рифи до сучасних імпровізаційних форм, які , в свою чергу, переходять від медитаційних настроїв до бурхливих, вибухових, навіть, шквальних кульмінацій».

Зірками прокидання будуть майстрині поетичного голосу та тонких музичних енергійТЕЛЬНЮК: Сестри з програмою обраної української поезії, виконаної у рок-форматі. У репертуарі Сестер – пісні на вірші Т. Шевченка, П. Тичини, С. Жадана, Є. Маланюка, Б.-І. Антонича, В. Стуса, Л. Костенко, О. Забужко та інші.

Флюгери завершаться недільного обіду цьогоріч великою джем-програмою, яку координуватиме музична школа Vedel School, участь у ній можуть взяти всі охочі за попередньою реєстрацією.

Квитки на фестиваль тут.

До зустрічі на “Флюгерах”.