Боєць з дивовижною силою духу, жагою до життя у вільній та незалежній Україні Вадим Свириденко, сьогодні, 13 квітня з робочим візитом завітав до Запоріжжя.
Маючи освіту фельдшера, Вадим Свириденко одним із перших подався боронити Україну від окупантів та надавати допомогу пораненим побратимам. У лютому 2015 року він брав участь в боях за Дебальцево, був пораненим, три доби у 20 градусні морози знаходився із загиблими побратимами у розтрощеній машині і вже не надіявся на порятунок. З машини, яка везла тоді поранених бійців, вижив лише Вадим, але віддав свою жертву заради майбутнього України. Після того, як пораненого, замореного та промерзлого до кісток бійця знайшли сепаратисти, а пізніше по обміну віддали Україні, Вадим залишився без чотирьох кінцівок. Лікарі змушені були ампутувати відморожені кістки рук та ніг. Після реабілітації та протезування, Вадим Свириденко прийняв рішення допомагати бійцям. Сьогодні він уповноважена особа Президента з питань реабілітації бійців, що зазнали ушкоджень чи контузії. З метою просвітницької роботи чоловік прибув до Запоріжжя.
За півдня встиг провести три зустрічі: в обласному військкоматі, військовому шпиталі та воєнній частині, а після обіду планував навідатися до важко пораненого бійця в Кушугумі. З побратимами говорив на різні теми: про державні програми з реабілітації поранених учасників бойових дій, про силу духу та силу волі задля повернення до мирного життя, про вибори Президента України, плани, успіхи та недопрацювання.

“Коли сам проходив реабілітацію то збагнув – поранені хлопці дуже часто не знають куди звернутися по допомогу, не знають на що можуть розраховувати в рамках українських законів, дуже часто стається так, що вони не чули про державні програми і залишаються сам на сам з проблемами, які з’явилися після повернення з АТО чи ООС. А ще, дуже часто поранені бійці потребують звичайного спілкування з людиною, яка на своєму прикладі може довести – життя після війни може бути повноцінним, навіть якщо ти втратив частину тіла, зір чи слух. Учасників російсько-української війни стає все більше, нас вже близько півмільйона. На жаль, багато хто вже не повернеться додому, але й у багатьох життя набуло нового сенсу, я знаю багатьох чоловіків, яких збирали по частинах, і які сьогодні знайшли своє нове призначення. Тому я тут, щоб повідомити про можливості, додати мотивації та закликати думати напередодні виборів, бо ми насправді дуже ризикуємо” – повідомив Вадим Свириденко.

Боєць обговорив з побратимами і тему виборів Президента України, зізнався, що підтримує Петра Порошенка та точно аргументував чому. Для багатьох точка зору людини, яка народилася заново, яка пройшла справжнє пекло війни і не впала духом, є авторитетною. Вадим не скаржиться, не нарікає і ні про що не шкодує. Він бачить процес зсередини і може твердо сказати – ми рухаємося вперед, Україна стає на ноги і здобуває абсолютну незалежність, але роботи дійсно ще багато.

“Подобається вам це чи ні, з але я скажу про свою політичну позицію. Я підтримую чинного Головнокомандувача і лише його хотів би бачити Главою держави надалі. Поясню чому. Я бачив армію у 2014 році і бачу зараз, якби хто не розганяв зраду, я з повною відповідальністю скажу – вона сьогодні абсолютно інша – сильніша, професійніша, страшніша для ворогів. Спитайте у волонтерів, вони зараз возять хіба смаколики чи якісь приємні несподіванки для бійців, усе інше необхідне є. Так, поки немає такої зброї, як в армії НАТО, поки ми ще вимушені користуватися у тому числі радянською технікою, але поступово ми робимо заміни і з часом оновимо все. Порівняно з тим, що було, зараз армія кардинально інша.
І мені хотілося б, щоб темпи позитивних змін були швидшими, але ті, хто розуміють, як насправді влаштоване життя, усвідомлюють – на все потрібен час, 5 років надто мало. Коли хазяїн купує будинок з дірявим дахом та фундаментом, що розсипається, гармонії і спокою не буде, потрібно все реконструювати і робити це поступово. Зараз ми заклали хіба надійний фундамент, ще багато років треба щоб звести, або відремонтувати повністю будинок і перекрити покрівлю. Хіба людина відчуває гармонію і повний достаток від того, що фундамент міцний, а решта все в руїні? Ось вам відповідь на запитання тих людей, які кажуть – ми не бачимо змін! Подивіться собі під ноги, згадайте 2014 рік, гляньте на карту Донбасу і проаналізуйте скільки захопленої території було до Порошенка і скільки звільнено її під його командуванням. Будьте чесними самі з собою, інформаційні війни здатні затьмарити навіть найсвітліші голови. Не можна вірити усьому, що ллється з екранів телевізорів.
Війну зупинити не можливо, її або програють, або виграють. Ми зараз дуже близькі до того, щоб програти, бо людина, яка не має належного досвіду, яка поняття не має, що відбувається в українському війську, як і з ким домовлятися про продовження санкцій, підтримку політичних кроків, дуже швидко може звести Україну в могилу. ” – наголосив Вадим Свириденко.

Боєць сказав, що поважає й інші точки зору, але закликав думати, бо доля України, коли за неї віддали життя десятки тисяч українців, має бути обраною свідомо, а не під впливом серіалів та чорних новин. Вадим Свириденко закликав звертатися до свого розуму, а не ставати жертвою піар технологій.