Сьогодні, 12 квітня Президент України Петро Порошенко з робочим візитом знаходиться в Берліні. Разом із німецькою Канцлеркою Ангелою Меркель Петро Порошенко публічно виступив, щоб поділитися з суспільством тим, про що говорив з колегою та до чого домовилися сторони.

Ангела Меркель вкотре висловила підтримку Україні, підкреслила, що наполягає на її цілісності, через повернення захоплених росіянами територій. Згадала про українських моряків та закликала звільнити їх з полону і припинити здійснювати перешкоди в Керчинській протоці.

Пані Меркель відзначила хороші успіхи України на етапі виконання Угоди про асоціацію, сказала, що бачить відчутний результат.

“Угода дала обом сторонам нові можливості. Давайте подивимося на економічні трансформації останніх років, подивимося на ситуацію з фінансами декілька років тому та порівняємо з тим, що є сьогодні. Ми маємо стабільність, довіру до України на міжнародних фінансових ринках, яка є величезним прогресом для України. Український народ приніс жертви задля цього, не треба про це забувати. Також безвізовий режим відкрив нові можливості для українців і став сигналом для ЄС.  Ангела Меркель  підкреслила, що сподівається на подальшу співпрацю з Україною “

 Петро Порошенко у свою чергу подякував Канцлерці за стабільну та системну підтримку України.

“Це вже тшістнадцята наша зустріч з Ангелою Меркель, дякую їй за конструктивну ромову, мушу зазначити, ще ніколи Україна не мала таких міцних стосунків з Німеччиною, як в останні роки. Ми випрацювали насправді стратегічне партнерство між Києвом та Берліном. Для України це були непрості часи. І мушу визнати, що роль пані Канцлера у забезпеченні суверенітету та територіальної цілісності України важко переоцінити. В усіх є розуміння того, що без безпеки в Україні не може бути безпеки в Європі.” – сказав Президент України.

Глава держави також запевнив, що підтримка з боку Німеччини дуже високо цінується українським народом.

“Дуже важливим є і той факт, що Україна впевнено склала іспит на демократію. 2344 міжнародні спостерігачі становили рекордну кількість. Вони оцінили вибори Президента України у першому турі вільними та демократичними. Це найбільш демократичні вибори, що Україна мала за всю історію. Не зважаючи на вибори ми мусимо бути готовими і до зовнішніх викликів, Росія залюбки б завдала чергового удару, коли це буде для неї зручно, але як Президент та Головнокомандувач я зроблю все, щоб цей сценарій не відбувся. Але на жаль, ми досі мусимо бути на сторожі і досі маємо втрати.” – зазначив Глава держави.

Він також повідомив, що Ангела Меркель, в ході розмови підтримала великоднє припинення вогню, що повинно вступити в силу 18 квітня за умов забезпечення його виконання з боку Росії. Президент наголосив, що завдяки підтримці світу ми перев’язали рану війни, стримали агресію РФ та зупинили її подальший наступ. Механізм діє, накладені санкції відіграють у цьому процесі значну роль.

Окремо Петро Порошенко подякував Ангелі Меркель та німецькому народу за можливість якісної реабілітації українських військових, назвав цю можливість підтримкою справжнього друга.

Більше детальний виступ керівників двох країн можна переглянути на відео