За кого голосувати? Питання входить до ТОП тих, які ставлять собі українці в 2019 році. І якщо на старті передвиборчої кампанії все було більш-менш зрозуміло, то після застосування найрізноманітніших піар-технологій, українці вже й не знають кому вірити.

Команда громадської організації Центр UA полегшила роботу виборцям, які орієнтуються на те, що обіцяє зробити кандидат і якою є його глобальна світоглядна позиція. Тут ми мусимо розуміти, обіцяти, не значить зробити, а тому в Центр UA запевнили – будуть працювати над тим, щоб невиконання обіцянок, тягнуло за собою кримінальну відповідальність.

Узагальнену аналітику презентували запоріжцям вчора, 26 березня.

Однією із обов’язкових вимог, під час  реєстрації кандидата у президенти в ЦВК є його програма. У ній кандидат мусить вказати свою позицію з приводу глобальних питань, що входять до компетенції президента. Презентація цих позицій, чи іншими словами – обіцянок рухатися саме у зазначеному курсі, повинна займати не більше 12 сторінок формату А4.  Надто мало, скажете ви, але експерти дослідили, що і цей обсяг для багатьох є надто великим, бо з приводу важливих питань дехто не каже нічого, а от популістичні обіцянки дає.

У своїх програмах кандидати нерідко вдаються до обіцянок, які мають не так багато спільного з обов’язками Глави держави. Зокрема, більшість з кандидатів, що входять до десятки найбільш рейтингових, не могли втриматися він обіцянок соціального характеру, на кштал – знизимо ціну на газ, збільшимо соціальний пакет. Дехто, не має позиції стосовно того, варто Україні рухати до НАТО, зате кілька абзаців приділив шаурмі, так-так, тій самій, яку роблять у кіоска.

До переліку кандидатів, програми яких аналізували експерти,увійшли усі ті претенденти на крісло глави держави, що входять до ТОП-10 за підсумками симпатій українців. На основі соціологічних досліджень було відібрано 10 програм кандидатів з найвищим рейтингом. Зокрема, у сфері національної безпеки та оборони, зовнішньополітичної діяльності, розподілу владних повноважень, прав людини та внутрішньої політики. Аналізували позиції сферах політики, на які має безпосередній та опосередкований вплив президент.

На презентацію до Запоріжжя завітав Олег Рибачук – голова громадської організації Центр UA та аналітик Марія Левонова.

“Трохи більше тижня тому, в Запоріжжі презентували програму, яка за допомогою тесту  визначає 3 кандидатів у президенти, світоглядні позиції яких найбільш точно збігають з вашими.  Сьогодні ми вам привезли узагальнену аналітику. Наша мета – спростити роботу виборцю і відмежувати те, що обіцяє зробити політик в рамкам компетенції посади президента. Також, ми прагнемо змусити кандидатів конкурувати за наш з вами голос методом найкращого вирішення наших проблем. Так є в усьому цивілізованому світі. Від себе наші аналітики не додавали нічого, але, враховуючи те, що у програма все надто кучеряво і часто навіть метафорично, ми змушені були звернутися до штабів кандидатів за уточненням.Цей підхід ми обов’язково застосуємо до парламентських виборів – повідомив голова громадської організації Центр UA Олег Рибачук.

До ключових позицій ТОП-10 кандидатів увійшли такі важливі питання як: деокупаці Донбасу, повернення Криму, зміни у сфері оборони, реформа правоохоронних органів, України – ЄС, вступ до НАТО, Україна – США, відносини з сусідами, устрій та процес децентралізації, розподіл повноважень, представницька та пряма демократія, правосуддя, антикорупційна політика, культурна та мовна політика та інші.

Ознайомитися з повним аналізом програм десяти кандидатів можна за посиланням.

Команда Центру UA планує привернути увагу якомога більше українських виборців до програм кандидатів. Так ми зможемо сформувати більш критичне ставлення до свого вибору, а самі політики не розкидатимуться обіцянками на вітер.