«Основа  хороша і дуже міцна, потрібно продовжувати будувати комфортну для українців систему оподаткування в рамках того курсу, який обрала Україна та з тією владою, що вже довела, що готова змінювати країну і не боїться ситуативної критики» – сказала на зустрічі з управлінцями ПАТ «Запоріжсталь» довірена особа кандидата у Президенти Петра Порошенка, голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Сьогодні Ніна Петрівна підтримує Петра Олексійовича на пост Президента України. Саме тому вона відвідує десятки міст, проводить сотні зустрічей з підприємцями, управлінцями та менеджерами. Свою активність пояснює бажанням пояснити українцям навіщо зроблений кожен окремий крок та до чого він призведе в найближчій перспективі.

В рамках робочого візиту до Запоріжжя, очільниця найголовнішого фінансового комітету провела зустрічі на комбінаті «Запоріжсталь» та обговорила найважливіші питання розвитку податкової сфери з підприємцями Запоріжжя в ГУ ДФС Запорізької області. На зустрічі також були присутніми голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль та депутати Запорізької міської ради Олександр Константинов і Микола Бєлий.

«Мета мого візиту – відкрито обговорити ті питання, які завжди були  або закритими, або не зрозумілими. До Верховної Ради я потрапила в 2014 році, коли на єдиному казначейському рахунку держави залишалося 108 тисяч гривень. У країні панували війна та хаос,  було незрозуміло, куди та як рухатись далі. За ці роки ми вижили та вистояли, а також зрозуміли, як саме нам варто працювати

Нині таке розуміння є. Ми говоримо про відновлення співпраці з МВФ, розвиток України та вітчизняного бізнесу. Для цього нам потрібно ліквідувати ті податкові норми, які дозволяють тиснути на бізнес. Починаючи працювати в Комітеті, я залучила представників середнього та малого бізнесу і відкрила для них можливості представляти точки зору.  Ми спільно напрацювали законопроект про так звану ліберальну податкову реформу.

 Мушу повідомити, до цього призначення я ніколи не була народним депутатом чи державним службовцем, натомість – завжди працювала у сфері малого та середнього бізнесу, тож заступивши на посаду я вже чітко знала проблеми українського бізнесу. Сьогодні, я відкрито кажу, що вибиваю кожен необхідний для країни закон складними зусиллями, війною і подекуди домовленостями. Систему, яка дійсно буде комфортною для українців і яка сьогодні буде найбільш сучасною підтримує Президент України Петро Порошенко і сприяє як може. Він, як і я бачить, досвід європейських країн, який, за умов врахування всіх плюсів та мінусів, дасть можливість вибудувати правильну податкову систему. – зазначила голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна

Під час зустрічей Ніна Петрівна говорила про ментальність українців та сприйняття ними податків, про виведення бізнесу з тіні, та назвала цифру, яка гальмує розвиток країни – 62% українських підприємців працюють в тіні. Сьогодні основним завдання є мотивувати їх діяти в рамках закону, наголосила політикиня.

«В Україні поки немає податкової культури і більшість громадян не можуть дати належної оцінки тим процесам, які вже відбулися і тим планам, які є сьогодні. Звичайні мешканці поки не відчувають на собі позитивних змін, але малий та середній бізнес, який є запорукою розвитку України вже їх побачив. Ми робимо крок за кроком і вони є послідовними та логічними.  Даємо спершу нові можливості, пільги та бонуси бізнесу, що працює в рамках закону, щоб підприємці бачили, що виходити з тіні вигідно і для самого бізнесмена і для держави. В таких умовах система працюватиме правильно і з точки зору здорової конкуренції, і з боку наповнення бюджету країни. Лише після цього можна говорити про достойні заробітні плати на пенсії для українців на рівні з європейськими.

Якщо хтось обіцяє вже завтра дати по 500 євро пенсіонерам і 1000 євро заробітної плати, ви мусите розуміти – це зробить величезну діру в бюджеті, рівень інфляції з’їсть усі шанси розвитку бізнесу та країни загалом. Все має бути послідовно. Цим ми і займаємося протягом останніх років. Я переконана, найближчим часом українці будуть цікавитися і мати можливість отримати повну  інформацію з приводу того, скільки податків було сплачено та куди скільки грошей піщло. Суспільство мусить самостійно контролювати витрату власних коштів та допомагати місцевій владі спрямовувати їх на ті потреби, які дійсно необхідні громаді. Власне в цьому і суть реформи децентралізації Президента України Петра Порошенка. Ми маємо розуміти, щоб достойно жити, маємо долучатися до процесів державотворення, цікавитися, контролювати, спрямовувати… » – сказала Ніна Южаніна.  

Гостя також вислухала підприємців та відповіла на запитання, які їх сьогодні турбують найбільше. Пояснила ті, можливо незрозумілі кроки, що зараз здійснюють. А ще, пообіцяла більше уваги приділити українській митниці, яка протягом останніх не отримувала належного контролю.

 

 

.