Перша леді України приїхала у Запоріжжя, аби перевірити, як проходить впровадження інклюзивної освіти на прикладі Хортицької навчально- реабілітаційної академії. Також Марина Порошенко відвідала обласний конкурс-фестиваль хореографії «Запорізькі Викрутаси-2019».

Опівдні. Біля Палацу культури «Орбіта» пожвавлення. Багато дітей, їхніх вчителів, поліції та охорони. Біля Палацу немає жодного місця для паркування, адже все зайнято автобусами, на яких діти приїхали у Запоріжжя з районів області. Хтось бігає, хтось вбирається- взагалом всі хвилюються, бо треба достойно виступити.

У обласному фестивалі-конкурсі беруть участь більше 98 творчих колективів Запорізької області, серед яких є діти з особливими потребами. А в актовому залі беруть безпосередню участь або підтримують учасників близько 700 людей.

Голова Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Тетяна Озерова розповідає про впровадження інклюзивності:

«На сьогодні доступність дітей з особливими потребами до позашкільної освіти стала можливою. В Бюджетний кодекс занесені ті норми закону, які ми чекали- інклюзивні групи в закладах початкової і середньої освіти будуть оплачуватися з бюджету, також це буде запроваджено і в дошкільних закладах».

У холі ПК «Орбіта» виставлені найкращі робот учнів шкіл, інтернатів області та Хортицької академії. Художні картини, петриківський розпис, вироби з глини, глечики- все це робили самі діти.

«Тут є декілька дипломних робіт, також є конкурсні- розповідає майстер виробничого навчання Малобілозерської школи- інтернату «Дивосвіт» Катерина Доценко,- в нас для цього є спеціальний урок «Ліплення».

Виступати з хореографічними номерами приїхав і ансамбль ритму і танцю жестової мови Кам’янської спеціалізованої школи-інтернату. В Україні це єдиний такий заслужений творчий колектив. Особливість в тому, що діти, які в ньому виступають- з порушеннями слуху і вони відчувають музику за допомогою вібрації. У залах, де вони займаються, підлога повинна бути дерев’яною, аде саме так можна вивчити ритм танцю.

«Ми їздимо також виступати закордон. Вже були в Угорщині, Болгарії, ось збираємося у Молдову. Але, нажаль, через брак фінансування це дуже складно організувати. Нам допомагають благодійні організації, але все одно грошей не вистачає. Поїздка у Болгарію нам обійшлася у 3000 гривень на дитину. А батьки не можуть собі дозволити повністю профінансувати поїздку дитини, бо для них- це дорого»- розповідає Олена Кітманова, керівник ансамблю.

З’явившись у «Орбіті», Марина Порошенко знайомиться з роботами, виставленими в холі закладу. Їй дарують куклу- мотанку, схожу за образом на українку.

Потім Перша леді країни подивилася початок вистави «Запорізьких Викрутасів» та привітала учасників заходу.

На Хортиці Марина Порошенко висадила паростки білих троянд, які в майбутньому стануть частиною реабілітаційного парку, який тут хочуть організувати.Він буде розташовуватись на площі 2,5 га біля Хортицької навчально- реабілітаційної академії. Парк матиме вихід прямо до Дніпра та буде розподілений на умовні зони, які символізують країни світу.

Наразі роботи вже розпочалися з облаштуванням «Алеї миру». Сьогодні учні вийшли на «суботник» та висаджували туї та квіти.

 

«Парк буде дружній до людей з особливими освітніми потребами. Незважаючи на це, будь-хто може прийти до цієї рекреаційної зони і відпочити без обмежень»- каже ректор Хортицької академії Валентина Нечипоренко.

Основними локаціями Реабілітаційного парку будуть лекторії під відкритим небом, алея Миру, лазерне шоу, тактильний зоопарк, літній кінотеатр.

Діти жваво беруть у руки лопати та починають саджати паростки майбутніх квітів. Долучається і Марина Порошенко- вона порається з двома білими трояндами, які скоро виростуть.Після цього в альтанці на території академії дружина президента спілкується з дітьми:

«Вам подобається тут навчатися?»- запитує вона.

«Так, звісно!»- відповідають вони.

 

 Олександр Шаріпов