ЗАПОРІЗЬКА ВЛАДА ПРОДАЛА 22 СОТКИ СКВЕРУ ПО 175 ГРН ЗА МЕТР, пише Запорізький центр розслідувань

Запорізька міськрада продала ділянку 0,22 гектара за адресою вул. Європейская, 5в (Космічний мікрорайон).

Рішення було прийнято на лютневій сесії міськради. Ділянка з кадастровим номером 2310100000: 03: 027: 0136 розташована на території Скверу ім. Гагаріна в Комунарському районі.

З червня 2015 го його здавали в оренду ТОВ “Джерк-Лтд” терміном на 19 років. Однак, в 2018-му Запорізька міськрада дала дозвіл на проведення експертної нормативно-грошової оцінки і складання документів для продажу земельної ділянки. З самого початку “Джерк-Лтд” орендував ділянку для розташування культурно-розважального, спортивно-оздоровчого центру з дитячим кафе та літнім майданчиком. У січня 2019 ділянку площею 0,219 гектара оцінили в 383 373 гривень. Таким чином, один квадратний метр ділянки коштував 175 грн. до продажу, за експертною оцінкою.

Згідно з даними реєстру майнових прав, в 2015-му орендна плата за ділянку становила 109 447 тис. грн – 3% від нормативно-грошової оцінки. Тобто, за нормативною грошовою оцінкою земля коштувала 3,6 мільйона гривень або 1 666 грн за квадратний метр.

Нормативно-грошова оцінка і експертно-грошова оцінка – різні речі. НГО визначає вартість землі по її якостях, на її основі, за землю платяться податки і за сумою НГО, ділянка враховується в бухгалтерській звітності. Експертно-грошова оцінка проводиться експертом-оцінювачем, який визначає ринкову вартість землі, враховуючи всі чинники, які можуть збільшити або зменшити суму. В даному випадку розрив між експертної та нормативної оцінками становить 9,5 раз. На цій території розташована будівля, раніше відома як нічний клуб “Лео Макс”. З 2017-го вона також належить “Стреміліт” .На даний момент клуб знаходиться в неробочому стан, в будівлі працює тільки сауна. “Спортивно оздоровчий” цільове призначення ділянки за ці роки так і не було реалізовано.

ООО “СТРЕМІЛІТ” належить Наталії Литвиненко і Інні Стремідло. Чоловіком останньої є Вадим Стремідло безуспішно балотувався на місцевих виборах в Запорізьку міськраду по округу в Комунарському районі від партії “БПП-Солідарність” в 2015. А також 2010-му, від партії “Всеукраїнська партія трудящих”. Крім того, його вважають “молодшим партнером” бізнесмена Сергія Євтушенка. “Джерк-лтд” володіє сам Сергій Євтушенко, також раніше володів Оріхівський авторинком. На “Джерк-лтд” оформлена половина “стометрівки Анголенко” – торгових павільйонів, що тягнуться від проспекту вгору до входу на Центральний ринок.