Громадська організація “Центр UA “, вчора 14 березня, презентувала для запоріжців унікальний онлайн-інструмент, який замість виборця  проаналізує передвиборчі програми кандидатів у президенти та підкаже чиї позиції максимально точно збігаються із баченням користувача.

Для цього необхідно дати відповідь на 22 принципові запитання, що стосуються геополітичного курсу країни та бачення її розвитку. Проходження онлайн-тесту займе приблизно 15-20 хвилин. В результаті, програма підбере трьох кандидатів, програми яких вам підходять найбільше. Оцінка збігу вашого бачення та кандидата буде представлена у відсотковому співвідношенні. Можливий варіант двох кандидатів, позиції яких наберуть однакову кількість балів. У такому разі програма розмістить їх в алфавітному порядку.

В інструменті передбачено аналіз програм лише 10 кандидатів, які за оцінками найбільш рейтингових центрів соціологічних досліджень, мають найвищий рейтинг. Хто потрапив до цього списку можна побачити на першій сторінці сайту, де розміщений інструмент. При наведенні мишкою на фото кандидата відкривається коротка інформація про нього, зокрема партійна приналежність, посади у минулому та статус сьогодні. А якщо натиснути, побачимо повну передвиборчу програму, що стосується різних сфер життя країни. Варто зазначити, саме у цій редакції програми кандидатів були зареєстрованими під час подачі документів до Центральної виборчої комісії.

На сайті, опубліковано також повні програми усіх 29 кандидатів у президенти,  тож за бажання можна проаналізувати їх самостійно.

“На разі інструмент ще допрацьовують, найближчим часом з’явиться ще одне додаткове запитання в тесті. Це нова для українців програма і вона покликана допомогти у прийнятті рішення. Звісно, користувач ніяк не мусить орієнтуватися суто на результат тесту, бо ж віддаючи свій голос, виборець буде враховувати й інші чинники. Втім, інструмент допоможе зекономити час і проаналізує програму кандидатів. Ми не розраховуємо на те, що тест пройде кожен третій українець, втім, кільком сотням він точно повинен допомогти” – розказала представниця ГО “Центр UA” в Запоріжжі Галина Азарова.

Інструмент  розроблено завдяки інституційним грантам громадської організації “Центр UA”

Пройти ТЕСТ можна ТУТ