Громадянська мережа «Опора» та її координаторка в Запоріжжі Ганна Дворна покроково розповідають як проголосувати, якщо Ви людина з інвалідністю або внутрішньо переміщена особа.

Внутрішньо переміщеній особі або виборцю з окупованих територій треба:

  1. Прийти з паспортом до органу ведення Реєстру виборців за місцем фактичного проживання. Це можна зробити до 25 березня включно, але спеціалісти наголошують, що все відкладати на останній день не треба, а бажано прийти максимум за 2-3 дні до кінцевої дати.
  2. Треба написати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

Зміна місця означає зміну дільниці для голосування відповідно до адреси, де виборець перебуватиме в день виборів.

3.Після цього Ваша заява розглядається органом ведення Реєстру. Ви повинні отримати посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування.

  1. Бажано перевірити себе у списках виборців в приміщенні Вашої нової виборчої дільниці. Це можна зробити з 23 березня.
  2. У разі, якщо буде призначений другий тур виборів, Вам треба буде знову повторити цю процедуру.

Які документи потрібні для тимчасової зміни місця голосування?

Паспорт в формі книжки або ID- картки або посвідчення військовослужбовця (військовий квиток).

Чи зміниться виборча адреса внутрішньо переміщеної особи в Реєстрі виборців після зміни місця голосування?

Ні, ця процедура змінює місце голосування переселенця, тобто виборчу дільницю, для одного конкретного дня- дня голосування.

Що писати в графі «Мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування»?

Обов’язково вказати причину зміни місця голосування. Наприклад, «у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України».

Для того, щоб проголосувати людині з інвалідністю потрібно:

якщо Ви голосуєте вдома:

  1. Зайдіть на сайт Державного реєстру виборів і у верхньому правому куті увійдіть до Кабінету виборця.
  2. Зробіть вибір із запропонованих опцій.
  3. Після заповнення простої форми, Вам на електронну адресу повинен прийти код підтвердження, а після цього- доступ до інформації.
  4. У списку виборців навпроти Вашого прізвища повинна знаходитись спеціальна відмітка «НСП»- нездатний самостійно рухатись.
  5. Якщо все добре, то Ви, таким чином, отримуєте можливість бути внесеним до списку тих, хто голосуватиме за місцем фактичного проживання або перебування.
  6. До 25 березня до Вас прийде іменне запрошення з зазначенням адреси розташування дільниці, контактних телефонів, часу роботи, а також час та місце голосування.
  7. У день голосування в період з 8-ої та до 19-ої години до Вас прийдуть члени дільничної комісії з бюлетенями та опечатаною опломбованою виборчою скринькою. Також разом із ними можуть бути присутніми спостерігачі, представники кандидатів або ж самі кандидати.

якщо Ви голосуєте на дільниці:

  1. Вам треба звернутися до дільничної виборчої комісії із власноруч написаною заявою по бажання голосувати на дільниці. Зробити це потрібно не пізніше 12-ї години 30 березня.
  2. У день виборів Ви можете проголосувати на дільниці з 8 до 20 години безе перерви.
  3. З собою треба взяти паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України.
  4. Якщо у Вас виникли труднощі із самостійним заповненням бюлетеня та опусканням його у скриньку- Ви маєте право скористатись допомогою сторонньої особи. Про це потрібно повідомити членів комісії.

Запам’ятайте, що крім Вас та людини, що Вам допомагає, ніхто не може перебувати в кабіні для голосування або спостерігати за Вашим вибором.