Центрів адміністративних послуг на Запоріжжі стає більше

Послуги ближче до людей.

Реформування країни, яку розпочали Президент України Петро Порошенко продовжується. Одним з важливих її етапів є повне покриття країни центрами надання адміністративних послуг. Це забезпечить українцям швидке вирішення цілого спектру проблем в комфортних умовах та в максимально короткий період.

У населеному пункті, де є ЦНАП, мешканці більше не мусять стояти у виснажливих чергах чи бігати від кабінету до кабінету намагаючись отримати якусь з адміністративних послуг. Абревіатура «ЦНАП» більше не є чимось дивним для українці, центри  один за одним з’являються  в населених пунктах.

У минулому році на Запоріжжі також відкрили декілька центрів, два з них ми сьогодні покажемо запоріжцям.

ЦНАП у Токмацькому районі

Протягом  попередніх років на території Запорізької області урочисто відкрили декілька центрів надання адміністративних послуг. Зараз вони успішно працюють, а суспільство високо оцінює нові можливості. Серед тих, що були відкрити не так давно, варто пригадати центра надання адміністративних послуг у Токмацькому районі.

Оновлення та оснащення цього Центру стало можливим у рамках реалізації проекту «Підтримка українських громад у зв’язку зі збільшенням внутрішньо переміщених осіб» завдяки підтримці уряду Німеччини, обласної та районної ради. Відкриття єдиного офісу дало можливість спростити процедуру надання адміністративних послуг населенню та підвило їх якість. З метою удосконалення адміністративних послуг для мешканців громади Токмацького району, у приміщенні ЦНАПу було придбано та встановлено спеціальне устаткування, організовано тренінги для співробітників ЦНАПУ, впроваджено електронну чергу, яка допоможе підвищити ефективність та якість обслуговування населення і пришвидшить процес отримання необхідних документів мешканцями міста та району.

На відкриття центру до Токмака прибув Генеральний консул Німеччини пан Вольфґанґ Мьоссінґер, він зауважив, що оснащення Центру сучасними технологіями особливо важливе для громади Токмацького району та м. Токмак, які налічують приблизно 53000 мешканців, серед яких численна кількість переселенців. Зокрема, оновлення Центру позитивно вплине на своєчасне вирішення потреб переселенців, які часто стикаються з адміністративними проблемами, пов’язаними з відновленням втрачених чи оформленням нових документів. Нове обладнання забезпечує комфортні умови та зменшує час на отримання адміністративних послуг. Це теж допомагає громадянам зберігати спокій під час очікування своєї черги.

ЦНАП у Веселівській ОТГ

До успішно завершених проектів також можна віднести і ЦНАП у Веселівській ОТГ. Його відкрили у березні минулого року. На разу в центрі надають 107 видів послуг жителям як об’єднаної територіальної громади, так і району. Отримана за послуги плата надходить до бюджету громади.

Центр працює без перерви, у просторих кімнатах для прийому громадян розміщено  інформаційні стенди, встановлено WiFi, забезпечено доступність для людей з інвалідністю (пандуси і пристосовані туалети), облаштовано робоче місце для відвідувачів, дитячий куточок і навіть пеленальний стіл. Допомогу в модернізації Центру, проведенні ремонту та оснащенні меблями, сучасною технікою зі спеціальним програмним забезпеченням громада отримала від Програми «LEAD з Європою», вигравши конкурс, у якому брали участь  70 претендентів з усієї України.

У ЦНАПі обслуговує мешканців 12 працівників, які  пройшли навчання з підвищення кваліфікації, спеціально розроблене експертами Програми «U-LEAD з Європою».

Центр модернізовано, враховуючи шведський досвід надання зручних і доступних адмінпослуг. Тож це не тільки крок до подальшого розвитку громади, а й наближення до Європи.

У 2019 році на Запоріжжі планують відкрити 7 ЦНАПів

Впровадження хороших європейських практик підтримують українські партнери, які декілька років поспіль надають фінансову та консультаційну допомогу органам місцевого самоврядування в Україні.

Так, у 2019 році європейська програма «U-LEAD з Європою» обіцяє підтримку в створенні мережі центрів надання адміністративних послуг по всій Україні.

Зокрема, наприкінці лютого закінчився етап відбору заявок на третій раунд Фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою: створення ЦНАП».

Комісія з відбору в складі експертів Програми, представників Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінрегіону та Мінекономрозвитку проаналізувала 327 заявок із 22 областей України та відібрала 151 заявку для подальшого аналізу спроможності громад та розробки Технічних Завдань для створення чи модернізації ЦНАП. Варто зазначити, активність у поданні заявок від громад постійно зростає, це свідчить про створення та зміцнення міцного громадянського суспільства, яке здатне ініціювати та просувати власні проекти задля отримання благ у кожній окремій громаді. Власне здорове громадянське суспільство є запорукою розвитку кожної країни.

Якщо громади, заявки яких були попередньо відібраними, зможуть підтвердити власну спроможність у створенні, спільно з програмою «U-LEAD з Європою, ЦНАПів, розпочнеться підготовка до їх будівництва.

 З 1 березня 2019 року кожну громаду зі списку будуть консультувати та відвідувати уповноважені спеціалісти Програми. Протягом березня-червня 2019 року для кожної спроможної громади буде складене Технічне Завдання для створення чи модернізації ЦНАП із розподілом зобов’язань між Програмою та громадою.

На разі вже відомо, що серед громад Запорізькою області участь в програмі візьмуть Долинська ОТГ, місто Дніпрорудне, Малобілозерська ОТГ,  Мелітопольська ОТГ, Михайлівська ОТГ, Пологівська ОТГ та селище  Степногірськ.

Найкращі практики, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в пілотних громадах, будуть застосовані до всіх ЦНАПів. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.