На зустрічах у Запоріжжі Президент України наголосив на важливих аспектах розвитку регіону, розказав про плани та пріоритети на найближчі 5 років, а також зазначив, що сьогодні Запорізька область є дуже важливою для економіки України.

Глава держави зачепив питання, які сьогодні найбільше турбують запоріжців, це безпека в Азовському морі, продовження децентралізаційних процесів у місті та області та звичайно ж – будівництво мостів через Дніпро.  Вони будуть – запевнив Президент.

Вчора, 27 лютого Президент України Петро Порошенко провів декілька зустрічей в Запоріжжі та області. До регіону він прибув як діючий Президент, взявши участь в запуску найпотужнішої в Україні  вітроелектростанції, що в Приморському районі. Також, став основним спікером на Раді регіонального розвитку  за участю керівників області та голів об’єднаних територіальних громад. Як кандидат у президенти Петро Порошенко мав зустріч з виборцями на каскаді фонтанів Райдуга. Там він дав відповіді на запитання запоріжців.

 “Енергетичний безвіз” – так назвав Петро Олексійович прагнення України завоювати європейський ринок у цій галузі.

Нову вітрову станцію в найближчі декілька днів підключать до Об’єднаної енергетичної системи України, і вона почне виробляти так звану «зелену електроенергію», змінюючи вектор усього енергетичного ринку.

Ми маємо прокласти електроенергію, лінії електропередач – куди? – в Європу! Отам найпотужніший ринок. Електроенергія, яку буде вироблятися тут і зараз, буде продаватися де? В Європі. Це правильно. Якщо хочете, це називається енергетичний безвіз для української продукції, – наголосив Петро Порошенко

Цей проект був заморожений майже п’ять років. Але у 2016-му вдалося дати йому новий старт. Інвестиції в першу чергу будівництва склали понад 150 мільйонів євро, а сама станція на час введення в експлуатацію дасть роботу понад п’яти сотням людей. Потужності станції вистачить для того, щоби забезпечити електроенергією понад 365 тисяч домогосподарств.

Кожна вітротурбина Приморської вітростанції – висотою понад 110 метрів, потужністю – 3.8 МВт. Всього їх буде 52, і поставлятиме їх світовий енергетичний гігант компанія General Electric. Другу чергу проекту планують завершити восени 2019 року.

Запоріжжя мусить стати регіональним лідером України, для цього є  всі можливості – заявив Глава держави під час засідання Ради регіонального розвитку,

 

Під час засідання Ради регіонального розвитку Петро Олексійович назвав вражаючі показники реформи децентралізації, успішність якою відкриває нові можливості для регіону. Глава держави закликав запоріжців активізовуватися, виховувати нових лідерів та шукати нові точки розвитку.

Фінансові можливості громад, варто зазначити, за 5 років  зросли у декілька десятків разів. Так, власні доходи місцевих бюджетів зросли з 68 мільярдів гривень у 2014 році до 234 мільярдів у 2018 році.

«Наголошую, що це під час війни. У зведеному бюджеті за ці роки частка місцевих бюджетів зросла до 51%», – зауважив Президент.

Петро Порошенко зазначив, що зростає і розмір державної підтримки місцевого та регіонального розвитку. «Якщо у 2014 році сума становила лише 500 мільйонів, то у поточному році йдеться майже про 31 мільярд. В 62 рази зросла підтримка. Це є моя позиція підтримки вас. І не тому, що я хочу робити вам реверанси, а ми наближаємо громадянина, громаду і владу», – сказав Президент.

Під час засідання Ради регіонального розвитку, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль представив перспективний план розвитку Запорізької області на 2019-2021 роки.

Нам потрібен комплексний підхід. Президент України Петро Порошенко доручив представникам регіональної влади розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. І ми напрацювали перспективний план розвитку Запорізької області. У ньому  враховано потреби всіх територій, кожен із напрямків, який запропонували жителі громад. Нашими основними завданнями на майбутні три роки є: дороги, водогони, заклади освіти та медицини,   оновлення індустріальних напрямків, ІТ-сектор та аграрний комплекс. Звичайно ж, приділимо увагу розвитку спорту, культури і туризму. Запорізька область виробила комплексний підхід – одним із найважливіших документів щодо розвитку Запорізького краю є регіональна Стратегія, до якої увійшов перспективний план, – повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Сьогодні для України відкриваються нові можливості, як стратегічні, так і суто економічні. Основні реабілітаційні заходи для відновлення економіки після блокади та агресії Росії вжито, наступні 5 років повинні істотно позначитися на добробуті українців. Таким був основний меседж Президента під час засідання Ради регіонального розвитку.

На зустрічі із виборцями кандидат у Президенти Петро Порошенко зробив акцент на підвищенню соціальних стандартів для населення.

Зміни, що сьогодні відбуваються в країні не помітити не можливо. Європейські партнери та світова спільнота загалом вже неодноразово звертали увагу на темпи модернізації країни через впровадження реформ у різні сфери життя українців. Втім, на власному гаманці зміни відчути на разі не вдається. З питаннями суто “побутового” характеру на зустріч із Петром Порошенком прийшли запоріжці на каскад фонтанів “Райдуга”.

З поміж інших важливих питань, про які говорив на зустрічі Петро Олексійович, він також повідомив про перші кроки, які вже здійснено задля боротьби з бідністю. Президент визнав, найбільше у процесі реформування країни постраждали саме пенсіонери, а тому перші вжиті заходи стосуються саме їх.

Вже з березня Україну чекають монетизація субсидій живими грошима, підвищення пенсій в середньому на 17 відсотків та разова допомога пенсіонерам з коштів, що отримала держава з розмитнення євроблях, повідомив на зустрічі з виборцями  Петро Порошенко.

Цього року ми можемо підтримати майже два мільйона пенсіонерів, які протягом березня та квітня отримають кожен з них по 2410 гривень, які будуть виплачуватися рівними частинами разом з пенсією в березні та квітні.

Голова держави також окреслив деякі перспективи розвитку Запорізької області: будівництво автобану «Запоріжжя-Маріуполь», нові енергетичні проекті подібні до Приморської та Ботієвської вітроелектростанцій, новації в агросекторі та ІТ-сфері. Всі головні економічні проекти вже подані на Раду регіонального розвитку та затверджені до виконання, повідомив Президент.