Запоріжанка відмовилася отримати коробку з майном відомого американського генерала Джона Кампбела і це вберегло її від можливої втрати чималої суми коштів.

Ми вирішили описати історію шахрайських дій, з якими стикнулася молода мешканка Запоріжжя, щоб запобігти подібним історіям і фінансовим втратам.

Кілька тижнів тому в соціальній мережі Фейсбук, до  друзів Каті постукав серйозної зовнішності чоловік, який, судячи з фото є військовим. На вигляд він середніх років, на деяких фото видно що йому близько 60, на інших – не більше 40. Дівчина звернула увагу на дату створення облікового запису – грудень 2018, а також кількість друзів, їх було небагато, але більшість з них військові, втім, для людини з цим родом занять це нормально.

Чоловік на ім’я Джон Кампбел чемно подякував за дружбу і делікатно почав знайомитися. Перед цим попросив написати адресу своєї пошти, бо ж йому зручніше спілкуватися через один з додатків Google (пізніше ми зрозуміли справжню причину).

Спершу військовий  розказав про себе – представився американським генералом, який на разі виконує миротворчу місію в Іраку. Цікаво, що за пошуком в мережі Інтернет все підтверджено, це якщо не досліджувати глибоко.  Потім вдався до душевних трагічних історій про втрату дружини в авіакатастрофі та смерть батьків, які були наставниками і кращими друзями. Чоловік повідомив, що у нього немає нікого, окрім 14 річної доньки. Історію підкріплював світлиною доньки і повідомив, що вона в інтернаті-коледжі, що в Лондоні, бачиться з дитиною рідко, але стосунки з нею дуже дружні.

Декілька разів наголосив, що у цьому світі він не має нікого, окрім нової подруги Каті. Є щоправда багато  підлеглих солдат, але ж їм відкривати душу не гоже, тож відчайдушний генерал вирішив шукати віртуальних друзів, які після закінчення дії контракту мали б стати реальними.

Кілька разів американець пробував натякнути на велику симпатію та почуття, що стрімко розгоряються і бажання поборотися з сьогоднішнім обранцем Каті за домінування, але, після закінчення контракту. Романтична історія не склалася, тож тактика з’явилася інша – глибоко моральна, благородна та душевна дружба, а ще – посилання на Бога, який все бачить і обов’язково віддячить людям, що приходять на допомогу.

Так і спілкувалися протягом якихось 2 тижнів. Генерал писав часто, підкреслював, що постійно думає про Катю і вона особлива. Інколи забував, що вже сказав, а тому те саме писав вдруге, мовою своєї товаришки, зізнався, що користується перекладачем.

Дівчина розуміла, що історія знайомства з генералом повинна дійти до логічного завершення, але ж де вона – кульмінація. Тим часом Катя пошукала історії в інтернеті з подібними генералами і збагнула, що має справу з шахраями. Дуже детально не досліджувала, бо в принципі не вміє цього робити, та й часу розбиратися нема. Звернулася до редакції з цією історію, журналісти провели власний моніторинг. Але про це згодом.

Після кілька денного мовчання Каті, генерал вирішив приступити до активних дій. З’явилося повідомлення з текстом: “Моя дорога, сьогодні дізнався, що маю великі проблеми, допоможи мені заради Бога, інакше я втрачу все, у тому числі життя…” Що трапилося? – спитала дівчина. Генерал повідомив, що все його майно – цінні папери, прикраси, акції та аж 50 мільйонів доларів він віддав на склад ООН, коли підписував контракт. Не став усе це нести до банку, бо ж донька неповнолітня, якби з батьком щось трапилося, дитина залишалася б без нічого. Зараз на складі нове керівництво і конче необхідно розчистити склад. Генералу, (американському генералу НАТО!) повідомили, що речі викинуть, якщо він їх не забере найближчим часом. А куди відправляти? Нема куди, до інтернату не відправиш, у поля Іраку теж, а більше нікуди, окрім Запоріжжя.

Зрозуміло – в цій історії нелогічно все. Але ж де вона – кульмінація? Генерал пообіцяв віддати свої подрузі 2% з усього того, що є в коробці, про це говорив часто і наполегливо, очевидно натискаючи на жадність. Також писав про високий тиск, головні болі через переживання і щодня нагадував, що залишилося мало часу. Для відправки коробки треба лише повне ім’я дівчини та повну адресу. Американець умисне створив ілюзію того, що посилка прийде поштою, в принципі, що тут небезпечного? Катя поставила умову, що забере коробку лише після того, як її огляне, генерал погодився. Дівчина зрозуміла, що треба детально розпитати про доставку і тут все з’ясувалося. Ящик відправлять не поштою, а кур’єр приїде, цілий делегат від ООН. Оплатити послуги доставки треба задовго до візиту делегата, сума невелика, точно не 3500$, а якихось 3000 $ – вона ж цінна, там же 50 мільйонів доларів і 2% вже належать рятівниці генерала!

Важлива деталь, генерал часто здійснював відео дзвінки, щоб довести свою щирість і показати, що він це він – та сама людина з пошуку в гуглі. Але всі дзвінки обривалися, бракувало в Іракських полях інтернету… Дівчина сказала – відправляй коробку, коли делегат буде у мене, я її відкрию, візьму свої 2% і розрахуюся за послугу. Ясна річ – так не підходить, бо в ООН діють виключно по уставу.

Доводити, що це шахраї вже не варто було, але ж настільки правдоподібно все зроблено, фото, дзвінки, навіть лист від ООН. Катя разом з журналістами вирішила все перевірити. Все банально і просто. Завантажуючи фото з пошук гугла пробивалися не всі фото, більшість з них ми розшукали за десятьма переходами. Для звичайного користувача знайти їх було проблемою, а саме на це зроблено розрахунок. Знайшли  і доньку, теж за десятим переходом, у статі за 2014 рік, де мати дівчинки ділиться тим, що її дитині вже 14 років і їй пора звертати увагу на чоловіків. Це могла б бути донька того генерала, але публікація за 2014 рік, тож дівчинці на фото зараз 19. Далі ми знайшли інформацію про те, що відомий генерал НАТО Джон Кампбел, якому 59 років останню успішну операцію провів в Афганістані, а зараз є радником і в поля не ходить. На сам кінець,  ми знайшли сайт з відгуками про шахраїв, які розводять жінок від імені  реального заслуженого генерала, використовуючи фейкові сторінки.

Чому шахраї просили спілкуватися в додатку гугла? Бо за декілька днів після знайомства з Катею сторінку фейсбук заблокував.

На жаль, історії з американськими генералами розорили і українських жінок, як правило 40-50 річних, усі вони були одинокими, а діти з дому розбіглися. У більшості історій жінки закохувалися і відключали здоровий глузд, одна з героїнь продала дві квартири, щоб врятувати генералу життя. Можливо наша історія допоможе наївним жінкам, які можуть піддатися на подібні маніпуляції вціліти і зберегти своє майно.