П’ять років тому Україна опинилася у дуже складних  та фінансово  критичних обставинах.  Втеча екс-президента Віктора Януковича, який на декілька років уже встиг розграбувати навіть золотовалютні запаси України, з одного боку дала шанс на нове життя з новою владою, з іншого – поставила українців на край прірви. У цей  час, окрім тих бід, які вже існували, на українську землю прийшов ворог та почав агресивно захоплювати територію за територією.

Здавалося б, шансів звестися на ноги майже не залишилося. Втім, Україна, на чолі з новою владою встояла та навіть почала власний і дуже стрімкий реформаторський шлях. Темпи реалізації реформ Президента України Петра Порошенка  регулярно та дуже високо оцінюють європейські партнери, які варто зазначити, свого часу протягнули руку українцям та допомогли вилізти з глибокої ями.

Реформи це завжди складно, до цього в Україні були лише зміни, продиктовані певними об’єктивними процесами та загальними світовими тенденціями. Настільки масштабних та всеоплюючих  реформ в Україні до 2015 року не було.

Президент та Прем’єр-міністр України взялися  лікувати не просто хвору країну, а усувати причини виникнення тих захворювань, які з часу незалежності не давали українцям можливості жити достойно. Свого часу подібні процеси пройшли всі країни, не так давно наші сусіди – країни східної Європи. Українська влада намагається підібрати найбільш оптимальні модемі, які прийме українське суспільство, а сам Єпропейський Союз надавав та досі надає фінансову підтримку впровадження європейських цінностей та зміцнення громадянського суспільства в Україні.

На сьогодні однією з найбільш успішних реформ в Україні є реформа децентралізації, яка дала можливість громадам самостійно управляти власними ресурсами, оптимізувати  та використовувати кошти на благо своєї громади. Лише після часткової реалізації реформи децентралізації з’явилася можливість запускати й інші реформи. Бо ж без достатнього фінансового забезпечення не з’являться нові школи, які передбачені освітньою реформою та не буде можливості від реконструювати чи збудувати заново сільські амбулаторії.

З квітня минулого року стартував перший етап медичної реформи в Україні. Тоді передбачалося, що вона буде достатньо тривалою та складною. ЇЇ складність полягала у самі важливості цієї сфери та у виникненні можливого супротиву на шляху до реалізації запланованих заходів.

Реформа первинної ланки медицини в Україні триває майже рік  і вже сьогодні можна констатувати – усе реалізовується згідно з планом і найближчим часом можна буде переходити до наступного етапу.

Якщо окреслити суть медичної реформи у кількох тезах, то вона полягає у зміні системи фінансування закладів охорони здоров’я таким чином, щоб кожен українець міг безкоштовно отримати чіткий перелік медичних послуг та ліків, а лікарі були фінансово мотивовані надавати якомога краще послуги.

Реформа передбачає фінансування медичних установ за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Це означає, що кожний пацієнт, який обрав свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта, має право безкоштовно отримати визначений перелік медичних послуг. Цей перелік зростає із віком пацієнта. Вартість наданих послуг держава компенсує лікарю або медзакладу. Мінімальна виплата за одного пацієнта складає близько 380 гривень на рік, в наступні роки ці виплати зростатимуть. Керівники департаментів, управлінь та відділів вже оцінили такий принцип і називають його раціональним.

Принцип «гроші йдуть за клієнтом» є дуже правильним, він створює хороші умови для здорової конкуренції та сприяє раціональному використанню коштів. Так, тепер заробітні сплати у спеціалістів первинної ланки медичної сфери є нерівними, але це стимулюватиме кожного завоювати довіру в пацієнтів та підписати з ними декларацію. Це власне і має позначитися на якості роботи медиків. Сьогоднішній пацієнт є доволі вибагливим, йому не достатньо того, щоб медик просто був хорошим фахівцем, усі хочуть привітного та люб’язного сімейного лікаря. З практики бачу, лікарі стараються такими бути, бо фінансова мотивація, як не крути є найбільш дієвою.

Станом на початок поточного року в Запоріжжі кількість підписаних декларацій з сімейними лікарями дорівнює близько 67%. Це хороший показник, який дозволяє рухатися далі.  Уже на першому етапі реалізації медичної реформи ми бачимо, що фінансово вона вигідна. Застосований механізм розрахунку на практиці показує, що і самі клініки і персонал зараз є більш фінансово забезпеченими. Тому ми і мотивуємо запоріжців підписувати декларацію, якщо ще не встигли. За пацієнта з декларацією з держбюджету перерахують мінімум 380 гривень, якщо ж угода не підписана, то пацієнт принесе клініці 150 гривень. Звідси і запитання, на кого люди будуть нарікати, якщо та чи інша клініка не матиме належного фінансування?!

Мушу також відмітити і ще один пункт медичної реформи, це  державна програма «Доступні ліки», нею мешканці міста користуються дуже активно і використовують сповна. Це також, окрім забезпечення пацієнтів з хронічними хворобами необхідними ліками, дає додаткові плюси. По-перше, щоб отримати можливість скористатися програмою «Доступні ліки» пацієнт мусить прийти до лікаря і отримати рецепт на препарат. Я вважаю, що цей аспект допоможе здолати таку ментальну особливість українців, як безвідповідальність за власне здоров’я. Ми ж усі розуміємо, що українці, у переважній більшості звертаються до медичного закладу, коли вже дуже болить. По-друге, лікар, який видав рецепт має можливість відслідкувати чи скористався пацієнт можливістю отримати препарати безкоштовно, або з доплатою. Враховуючи цей пункт ми зможемо уникнути невиконання призначень лікарів . Реформа ж повинна відбуватися не лише ззовні, а й у головах людей – розказала журналістам начальниця департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Керівниця також повідомила тенденції та відмінності в активності серед різних вікових груп. Зокрема, нам стало відомо, що найкращий показник підписання декларацій мають педіатри. На щастя запорізькі батьки відповідально ставляться до здоров’я своїх дітей. Досить активними у підписанні декларацій є також люди пенсійного віку. Це можливо пояснюється тим, що до медичних закладів вони звертаються частіше у міру свого здоров’я. Вікова група 18-50 пасивніша, це пояснюється їхньою мобільністю та непостійністю. Молоді люди не хочуть прив’язувати себе до певного місця через сімейного лікаря, вважає Вікторія Ушакова.

Що стосується самих пунктів надання первинної медичної допомоги, то завдяки реформі децентралізації у місті крок за кроком реконструюють поліклініки та амбулаторії.

Дитяча поліклініка на вулиці Автозаводська

Так, протягом минулого року в Запоріжжі капітально відремонтували 2 амбулаторії на вулиці Ладозька та Істоміна. У цьому році, орієнтовно до 30 квітня повинні закінчити капітальний ремонт у дитячій поліклініці, що на вулиці Автозаводська. Кількість дітей, що обслуговується у цьому закладі складає близько 7 тисяч, до слова, майже 6 тисяч діток уже мають договори з педіатрами. Вартість капітального ремонту дитячої поліклініки в Південному мікрорайоні Запоріжжя обійшлася у 10 мільйонів гривень.

амбулаторія на вулиці Істоміна Запоріжжя

вулиця Істоміна Запоріжжя

амбулаторія на вулиці Ладозькій

вулиця Ладозька, амбулаторія Запоріжжя

Варто зазначити, що нові проекти амбулаторій створено на прикладі європейських та з дотриманням усіх необхідних вимог. На всіх об’єктах замінили опалення, мережі каналізації, електропостачання, водопостачання, встановили вентиляцію. Виконано утеплення фасаду, що дозволить значно скоротити витрати енергоресурсів. За підрахунками інженерів, сучасний підхід до утеплення фасадів забезпечить економію енергоресурсів на рівні від 30 до 40%. Таким чином Україна виконує домовленість з ЄС стосовно термомодернізації об’єктів. У кожному з сучасних закладів облаштовано пандуси та санвузли для дітей з інвалідністю.

Якщо порівняти успіхи впровадження медичної реформи у місті та області, то маємо деякі відмінності. Про них журналістам розказала Вікторія Клименко – начальниця департаменту охорони здоров’я Запорізької ОДА.

«Декларації підписують дуже активно, але є відмінність у різних районах. Можна відстежити, що більш активними у цьому плані є мешканці уже сформованих ОТГ, можливо тому, що їм більш наглядно видно переваги усіх реформ в принципі через успішні децентралізаційні процеси.

Втім, що стосується програми «Доступні Ліки», то ситуація наприкінці минулого року нас дещо збентежила. Були райони, які значну суму коштів повернули до державного бюджету, а це значить, що послугою скористалися не всі. Ми розуміємо причину виникнення такої ситуації, все від себе залежне зробимо, щоб цього не повторилося .

Що стосується об’єктів соціальної інфраструктури – амбулаторій та поліклінік, то планів дуже багато і гроші під це вже заплановані. Деякі громади вже мають оновлені медичні пункти, деякі отримають їх у 2019 році. Загалом, під об’єкти первинної ланки медичної реформи заплановано виділення коштів із державної субвенції, також з обласного бюджету виділяють кошти, деякі громади навіть своїми силами вже відремонтували деякі об’єкти. Втім, переважна  більшість поки на стадії реалізації» – повідомила Вікторія Клименко.

В минулому році розмір державної субвенції, що була спрямованою на реалізацію проектів будівництва (нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт, у тому числі виготовлення проектної документації) комунальних закладів охорони здоров’я у сільській місцевості  становила 152 мільйони гривень.

Ці кошти спрямували на декілька районів Запорізької області, зокрема найближчим часом оновлені амбулаторії з’являться у Василівському, Веселівському, Запорізькому, Кам’янсько-Дніпровському, Мелітопільському, Михайлівському, Новомиколаївському, Пологівському, Приазовському та Приморському районах області.

У той час, як область продовжує глобальні реконструкції медичних закладів, уже через місяць медична реформа забезпечить українців новою послугою – можливістю отримувати рецепти від лікаря онлайн. Сімейний лікар також матиме можливість через інтернет відслідковувати використання призначення та придбання препарату в аптеках партнерах.

А вже з 1 липня стартує другий етап медичної реформи, тобто вторинної ланки. Керівниці департаментів у Запоріжжі рекомендують не зволікати з підписанням декларацій тим, хто цього ще не зробив.

«Другий етап реформи передбачає безкоштовне медичне обслуговування населення у вузьких спеціалістів. Втім, безкоштовним воно буде лише з направлення сімейного лікаря. Якщо пацієнт не має сімейного лікаря, тобто не підписав декларацію з жодним спеціалістом, обслуговуватися буде платно»- застерегла Вікторія Ушакова.

Окрім цього, з 1 липня, в рамках медичної реформи буде працювати безкоштовна діагностика для населення. На разі чіткий перелік послуг ще не затверджено, але він буде доволі великим.