“Головна помилка всіх військових історій в тому, що їхніх героїв забувають” – цими словами розпочалася презентація четвертого тому “Усної історії російсько-української війни”. Захід відбувся 7 лютого у Запорізькій обласній універсальний науковій бібліотеці.

У заході взяли участь бійці АТО та ООС, історики, бійці Національної гвардії, молодь.

Захід провів один з членів редакційної колегії книги, кандидат історичних наук, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко – повідомив, що «Усна історія російсько-української війни (2014-2018 роки). Випуск 4» – це книга спогадів військовослужбовців, які воювали у складі українських добровольчих формувань. Через розповіді окремих бійців розкриваються обставини виникнення батальйонів «Донбас», «Айдар», полку «Азов», Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», батальйонів територіальної оборони, розповідається про військові дії.

– Ми збираємо безпосередні спогади про події, які відбуваються в нас на очах, – зазначив Владислав Мороко. – Даємо визначення: це російсько-українська війна, а не «операція», не «конфлікт». І ми маємо записати історію цієї війни такою, яка вона була. Щоб історики майбутнього могли зрозуміти, за що і як воювали українці, як на оборону країни до лав добробатів стали бізнесмени, вчителі, студенти, таксисти… Наше завдання – зібрати максимальну кількість правдивих розповідей про цю страшну війну XXI сторіччя. І мені дуже приємно бачити сьогодні молодих бійців, бо ваш ровесник, мій син, зараз також захищає Україну.

Про роботу над виданням розповів доцент кафедри новітньої історії України ЗНУ, кандидат історичних наук Олексій Штейнле. Розповідями про події на війні поділилися ветерани-добровольці Тимур Книш та Максим Дацко. Учасники заходу щиро подякували бійцям за їхню мужність.
Видавничий проект «Усна історія російсько-української війни» було започатковано у 2014 році. У попередніх книгах цієї серії опубліковано розповіді бійців 79-ї та 55-ї бригад Збройних сил України, військовослужбовців Національної гвардії України, представників запорізької Служби з надзвичайних ситуацій, волонтерів, переселенців. Книга розповсюджується безкоштовно.

 Один із авторів, Олексій Штейнле, розповідає:

“Мене постійно переслідувала думка, що ми маємо зробити книгу про добробратів. Вони показали свою віру в Україну, а також в те, що нам є, що втрачати. А якщо людина чогось хоче, то вона цього доб’ється”.

Несподіваним для авторів стало те, що вони ніколи не просили військових, в яких брали інтерв’ю, що саме їм треба було робити, бо люди самі розповідали свої історії. “Усна історія російсько-української війни” – це не комерційний проект. Всі його випуски знаходяться у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці.