Поліція дала рух справі про незаконне отримання фірмою Богуслаєва ділянки під перевальний комплекс в порту, пише сайт Наші гроші.

Головне управління Національної поліції у Запорізькій області підозрює ТОВ “Нова Хортиця” у незаконному отриманні ділянки від Бердянської міськради. Про це йдеться в ухвалі Бердянського міськрайонного суду від 22 січня.

Згідно з матеріалами справи, Бердянська міська рада у 2008 році затвердила проект відведення земельної ділянки та передала ТОВ “Нова Хортиця” за договором оренди ділянку площею 0,65 га на вул. Горького, 6-а у Бердянську. Ділянка надавалася до 2057 року для розміщення та обслуговування зерно-перевантажувального комплексу.

Однак, згодом з’ясувалося, що рішення Бердянської міськради винесли з порушенням земельного законодавства, оскільки вказана ділянка знаходиться за межею міста.

Відповідно ж до листа міськрайонного управління у Бердянському районі та місті Бердянську ГУ Держгеокадастру, вказана земельна ділянка на момент відведення належала державі. Міська рада не була наділена повноваженнями щодо надання таких ділянок.

З огляду на це, слідчі відкрили кримінальне провадження №42018081120000010 в лютому 2018 року за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу (службове підроблення) та згодом клопотали про тимчасовий доступ до проекту землеустрою з можливістю вилучення. Суд це клопотання задовольнив. Варто зазначити, що це перший рух по справі, згідно судового реєстру.

ТОВ “Нова Хортиця” (статутний капітал 77 млн грн) належить ТОВ “Страхова компанія “Мотор-гарант” та Dunkan promotions ltd з Британських Віргінських островів. Кінцевим бенефіціарним власником вказуєтьсянардеп В’ячеслав Богуслаєв (член депутатської групи “Воля народу”). Керує фірмою Ігор Сапронов.

Варто додати, раніше ТОВ “Нова Хортиця” орендувало на цій ділянці у ДП “Бердянський морський торговельний порт” територію під причалом та берегоукріпленням площею 0,64 га. Ця територія входила до загальної ділянки площею 16,7 га, яку Бердянська міськрада народних депутатів надала порту у користування у 1992 році. У 2007 році порт почав переоформлювати ділянку, і в цей же час до міськради звернулося ТОВ “Нова Хортиця”, якому дозволили розробити проект землеустрою на вказану ділянку і наступного року його затвердили. Проект землеустрою для ДП “Бердянський морський торговельний порт” затвердили лише у 2009 році, і під час цього процесу з’ясувалося, що вказану ділянку ТОВ “Нова Хортиця” орендує у міськради.

Порт виступав проти цього, оскільки передавати ділянку мав Фонд державного майна України за погодженням Міністерства транспорту та зв’язку України; на вказаній ділянці знаходиться збудований портом причал та берегоукріплення і останні не відображенні на кадастровому плані, який є невід’ємною частиною договору оренди. Також у договорі оренди майна порт та ТОВ “Нова Хортиця” передбачили, що збудований фірмою зерноперевантажувальний термінал належить порту, і такі невідокремлювані поліпшення орендованого майна не надають права на оренду земельної ділянки.

Тому представники держпідприємства звернулися до суду для скасування вказаної передачі ділянки ТОВ “Нова Хортиця”, однак провадження припинили, оскільки міськрада згодом скасувала це рішення сама.

Після цього порт спробував скасувати і договір (у трьох інстанціях), але під час цього процесу ТОВ “Нова Хортиця” (у трьох інстанціях) встигло оскаржити останнє рішення міськради про відмову у передачі ділянки. Оскільки ж договір можна визнати недійсним тільки після визнання недійсним рішення міськради, суд відмовив порту у задоволенні позову. Також додавав, що рішення міськради про скасування передачі ділянки “Нова Хортиця”, свого часу договір не розірвало, а тільки зупинило його дію; визнання недійсним договору є виключною компетенцією суду. Порт у 1996 році добровільно передав міськраді вказану ділянку, і доказів на скасування цього рішення не надали.

Окремо, ТОВ “Нова Хортиця” визнала за собою право власності на вказаний збудований термінал (1,2,3).

Окремо порт намагався повернути собі частину переданого в оренду причалу та берегоукріплення; стягнути неустойку – однак безрезультатно (1,2,3).