Вчора, 25 січня у Запоріжжі відбувся масштабний захід присвячений реформі децентралізації та проблемам, з якими стикаються громади в області. Окрім підбиття підсумків за минулий рік, на зустрічі обговорили також пріоритети 2019 року, узгодили подальші спільні дії, спланували організацію бажаних заходів, проаналізували бюджет області на поточний рік.

В одній залі зустрілися голови практичної усіх об’єднаних територіальних громад Запоріжжя, керівництво області, голова Ради глав ОТГ Запорізької області Ігор Гнатуша, Президент Асоціації ОТГ Запорізької області Олег Кузьменко та інші. Також запросили представників громадських організацій та експертів. Організатори подбали, щоб в учасників були найбільш сприятливі умови для плідної роботи.

Однією з перших виступила керівниця апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко. Вона звернула увагу присутніх та тих досягненнях, які вдалося здобути в попередніх роках та закликала нарощувати темпи.

“Запорізька область стабільно посідає 4 сходинку за темпами реалізації реформи децентралізації. За підсумками минулого року ми маємо вже 4 райони, які повністю покриті громадами та 7 районів, де показник вищий за 50%. Подібні успіхи – це результат конструктивної співпраці області з громадами, це також результат професійності керівників ОТГ, які стали прикладом для наслідування у свої молодших колег. Цього вдалося досягнути також завдяки підтримці асоціацій, які спільно з громадами проробляють поточні проблеми та знаходять шлях до їх вирішення.” – підкреслила Зінаїда Бойко.  – Реформа буде прискорюватися, місцеві вибори 2020 року пройдуть на підставі нового адміністративно-територіального поділу, тож потрібно тримати темп, щоб нічого не впустити – наголосила чиновниця.

На нараді згадали про реалізовані у 2018 році ініціативи та спільно прийшли до висновку, що це наслідок роботи колегіальних органів та підтримки асоціацій. Важливу підтримку протягом минулого року надала Асоціація ОТГ в Запорізькій області на чолі з Олегом Кузьменком. Зокрема, сьогодні  можна пишатися десятками ініціатив, які дали хороші плоди, це:

  • перша всеукраїнська конференція “Раннє втручання”
  • низка семінарів, консультацій та інформаційних зустрічей з питань впровадження медичної реформи на місцевому рівні.
  • участь у розробці концепції Пологівського госпітального округус
  • співорганізація Еко-Форуму 2018
  • Лабораторія з енергоаудиту
  • Семінар на тему: Повноваження та послуги соціального захисту в ОТГ.

Президент вище згаданої асоціації говорив про необхідність проведення конгресу громад, спільно з керівництвом області на депутатами обласної ради. Це дасть можливість ще більш щільної співпраці та можливість бути почутими усіх учасників децентралізаційних процесів. Також Олег Кузьменко наголосив на важливості для громад дотаційної субвенція з державного бюджету, яка розподіляється вона за принципом здатності і потреб громад. Вона йде на утримання шкіл, дитячих садів і лікарень.

“Питання дуже болюче. У минулому році це було проблемою: область на 50% скоротила розподіл для ОТГ. Громадам пообіцяли, що після закінчення півріччя при перерозподілі бюджету ці кошти будуть компенсовані, але, на жаль, цього не сталося. Цього року облдержадміністрація передбачила, як ми вважаємо, правильний розподіл цих грошей. Тому що враховуються інтереси територіальних громад – всього нашого регіону. Міста обласного підпорядкування отримували менше, а громади більше, але це не тому, що хтось потребує, а хтось ні. Причина в іншому, що обласна рада провела засідання робочої групи, на якому обговорювалася процес виділення цієї дотації: був запропонований їх варіант розподілу, при якому містах обласного підпорядкування виділяється більше, ніж було спочатку закладено в бюджеті. ОТГ в середньому можуть не дорахуватися 60% цих грошей, а деякі громади – 87%, – розповів Олег Кузьменко.

Продовжуючи це питання, президент Асоціації ОТГ Запорізької області навів приклад шкіл в обласних центрах та порівняв із школами в ОТГ. Кількість учнів у них різниться істотно, а фінансування на утримання освітнього закладу приблизно однакове. Для громад це важка та затратна ніша, як і утримання медичних закладів. Тож на цьому етапі підтримка держави є, можна сказати, життєво важливою.