У голови “Запоріжгазу” забрали закордонний паспорт і заборонили спілкуватися з деякими підлеглими через підозру у розкраданні газу, пишуть Наші гроші.

Жовтневий районний суд ухвалою від 12 січня обрав для голови правління ПАТ “Запоріжгаз” Олега Мізіка особисте зобов’язання за підозрою у завищенні втрат газу на 3,9 млн куб. м.

Згідно з матеріалами справи, заступник голови правління з постачання та обліку природного газу ПАТ “Запоріжгаз” Олег Мізік з вересня 2014 року по грудень 2015 року завищив на 3,9 млн куб. м. втрату газу від несприятливих погодних умов та аварійних ситуацій на розподільчих газопроводах. Для цього він вказав підлеглим розробити необхідні документи, які потім підписав. Кінцевою метою такого завищення було  списання невстановленим особам спожитого газу. Ці ж списані втрати на 26,6 млн грн ПАТ “Запоріжгаз” потім покрило з власних обігових коштів.

З огляду на це, слідчі відкрили кримінальне провадження №42015080000000192 за ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) та ст.366 (службове підроблення) кримінального кодексу. Згодом вони звернулися до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання Олегу Мізіку. Прокурори обґрунтованість своєї підозри підтверджували, зокрема, допитами свідків, оглядами газопроводів, висновками економічної та почеркознавчої експертиз, обшуком.

Суд вказане клопотання задовольнив; вказував, що є ризики переховування підозрюваного від суду та слідства. Також він може впливати на підлеглих, які є також свідками (невказані інженери, начальники відділів, управління, головний інженер). Тож Олега Мізіка, зокрема, зобов’язали здати закордонні паспорти та утримуватися від спілкування з вказаними працівниками.

У справі також зазначалося, що невказаний інженер планово-виробничого відділу “Запоріжгазу”  відмовився підписувати розрахунки аварійного витоку природного газу за жовтень, листопад, грудень 2014 року через завищенні об’єми у них. Згодом він через тиск з боку керівництва ПАТ “Запоріжгаз” звільнився.

Також вказувалося, що у документах підписи невказаного головного інженера ПАТ “Запоріжгаз” підробили, що підтвердила експертиза.

Олег Мізік після посади заступника обійняв посаду т. в. о. голови правління, а згодом став головою правління ПАТ “Запоріжгаз”. У 2016 році в інтерв’ю виданню “Цензор” Мізік відповідав на питання журналістів стосовно звинувачень в незаконному списанні газу, що таких аварій завжди було багато і лише зараз їх почали оформляти.

“Пять миллионов кубов газа в карман не спрячешь. Это просто не реально. Цена такого объема – больше миллиона долларов. Если бы я их украл, я бы с вами здесь не сидел, а уже отдыхал где-нибудь на островах”, – розповідав Мізік журналісту Сергію Головньову.

ПАТ “Запоріжгаз” контролюється Дмитром Фірташем, водночас, 25% акцій товариства належить НАК “Нафтогаз України”.