Починаючи з 1 січня 2019 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю збільшується для різних категорій осіб.

Для громадян, яким призначаються виплати з урахуванням страхового стажу та заробітної плати – з 1440 грн. до 1630 грн.,  для осіб, яким виплати призначаються без урахування страхового стажу та заробітної плати – з 544 грн. до 610 грн, пише сайт ЗОДА.

Рішення прийнято під час засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та має на меті поліпшення рівня матеріального забезпечення безробітних громадян.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»  право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу мають:

  • застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше шести місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • без урахування страхового стажу – застраховані особи, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації людини як безробітної, мають страховий стаж менше шести місяців або звільнені з останнього місця роботи з негативних причин (наприклад – за прогул);
  • молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах чи звільнилася зі строкової або альтернативної служби;
  • внутрішньо переміщені особи, які не можуть підтвердити періоди своєї зайнятості.

Загальна тривалість виплати  допомоги не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а для осіб передпенсійного віку (за два роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.

Молоді люди, які закінчили загальноосвітню школу, професійно-технічний або вищий навчальний заклад, звільнилися зі строкової служби та шукають роботу вперше, а також внутрішньо переміщені особи, які не можуть підтвердити періоди своєї зайнятості, можуть отримувати допомогу не більше 180 календарних днів.