Під кінець року народні депутати трохи активізували свою законотворчу діяльність – минулого місяця було зареєстровано 93 ініціативи. Крім того, ще два законопроекти до Верховної Ради вніс президент і 17 – Кабінет міністрів, пише “Слово і діло”. 

У грудні президент Петро Порошенко вніс важливий законопроект – про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією та Україною. 3 грудня документ з’явився в парламенті, а 6 грудня вже був ухвалений. Угода втратить чинність 1 квітня цього року.

Найбільш щедрими на плани та запевнення минулого року виявилися політики, які найчастіше з’являються в ЗМІ й потрапляють до наших щомісячних рейтингів обіцянок.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» традиційно стала лідером за кількістю законопроектів – 42 за минулий місяць. Найбільше працював народний депутат Олександр Домбровський, який причетний до розробки 6 документів. Також активно працювали Михайло Довбенко, Максим Єфімов та Леонід Козаченко.

На рахунку «Народного фронту» 33 законопроекти за грудень. До створення шести ініціатив причетний голова фракції Максим Бурбак. «Опозиційний блок» розробив 19 законопроектів, найактивніший у фракції Ігор Шурма.

«Батьківщина» і Радикальна партія подали 18 і 17 законопроектів відповідно. «Радикали» Олег Ляшко та Віктор Галасюк причетні до створення семи документів. Менш плідними минулого місяця були «Самопоміч», «Відродження» та «Воля народу» – 11, 10 і 9 законопроектів відповідно. В цих фракціях над законопроектами найактивніше працювали Олена Бабак, Валерій Писаренко, Анатолій Гіршфельд та Євген Рибчинський.

Із позафракційних депутатів над законопроектами найбільше працював Михайло Головко, який причетний до створення шести ініціатив.