Як внутрішньо переміщеним особам голосувати на президентських виборах 2019 року

Переселенці можуть взяти участь у виборах президента України, але все ще не мають права голосу на місцевих!

Для участі у виборах Президента України внутрішньо переміщеним особам необхідно подати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Подати заяву можна від 3️1 грудня 2018 року. Такі дати визначено Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року. Про це йшла мова на прес-конференції “Ваш голос впливає: Як внутрішньо переміщеним особам голосувати на президентських виборах 2019 року? Чи голосуватимуть на місцевих?”.

За даними соціологічних досліджень, близько 48% з числа внутрішньо переміщених осіб бажають голосувати на національних виборах.

Для того, щоб проголосувати на президентських виборах, ВПО необхідно звернутися до органу Державного реєстру виборців та написати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Подавати заяву можна не пізніше за 5 днів до дня виборів, тобто до 25 березня 2019 року. До громадян, які мешкають поза місцем реєстрації належать і трудові мігранти, які теж мають право здійснити своє волевиявлення на президентських виборах.

Адреси відділів ведення Реєстру Запорізької області можна знайти на Порталі Державного реєстру виборців.

Також під час прес-конференції радниця з питань ВПО у Запорізькій області Анастасія Перепелиця зазначила, що питання участі у місцевих виборах залишається невирішеним.

20 грудня депутати Запорізької обласної ради підтримали звернення до Верховної Ради з метою невідкладного розгляду законопроекту 6240 про виборчі права ВПО та трудових мігрантів на місцевих виборах.

За її словами, цей важливий крок свідчить про те, що депутати Запорізької обласної ради готові сприяти реалізації конституційних прав громадян України на майбутніх місцевих виборах. Адже на відміну від президентських, питання участі ВПО у місцевих виборах залишається не вирішеним.

Законопроектом № 6240 передбачається, що виборець отримає можливість звернутись із мотивованою заявою до органу ведення Державного реєстру виборців, щодо визначення його нової виборчої адреси на підставі документа, який підтверджує його фактичне проживання, – незалежно від зареєстрованого місця проживання на майбутніх місцевих виборах.

«У разі прийняття законодавчих змін виборчі права внутрішньо переміщених осіб будуть належним чином захищені. Ця можливість стосуватиметься також інших мобільних всередині країни громадян, зокрема трудових мігрантів, що сприятиме зниженню рівня конфліктності в суспільстві та підвищенню рівня участі громадян у голосуванні на виборах всіх рівнів», – зазначив громадський омбудсмен з виборчих прав у Запорізькій області від Громадянської мережі ОПОРА Максим Бабак.

За даними Міністерства соціальної політики України, станом на 29 листопада 2018 року у Запоріжжі та Запорізькій області проживає близько 56 тисяч осіб, які покинули власні домівки внаслідок російської агресії та намагаються облаштувати своє життя в нових громадах. І кожен із них хоче мати право голосу на місцевих виборах.

Відповідно до результатів соціологічних опитувань, значна кількість переселенців не планують повертатися у свої колишні домівки й у нових місцях проживання облаштовують побут і життя з огляду на перспективи проживання саме у новій для них місцевості. Отже, ця категорія виборців повинна мати можливість обирати депутатів до Верховної Ради, депутатів місцевих рад та відповідних голів за місцем свого фактичного проживання.