Сьогодні Верховна Рада України ухвалила закон, яким зобов’язує УПЦ МП перейменуватися на Російська православна церква в Україні.  На цю процедуру церквам надано 2 місяці, якщо за цей час вони не перейменуються, їхню реєстрацію скасують.

Один із авторів законопроекту Олександр Бригінець вже поспілкувався з журналістами і повідомив про суть закону.

Народний депутат дав коротке інтерв’ю журналістам Укрінформ.

“Кожна церква має свою реєстрацію. Якщо релігійні організації не виконають норму закону, то реєстрація буде скасована і вони мають заново подати документи. Є добровільна частина – це два місяці. Після того, як ця добровільна частина, можливо, не буде виконана, то через дев’ять місяців буде застосований момент скасування реєстрації”, – пояснив Бригинець.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня ухвалила закон “Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України”.

Відповідно до закону, релігійна організація (об’єднання), яка є частиною іншої структури, керівний центр якої знаходиться в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов’язана у своїй повній назві відображати відповідну приналежність. Так, УПЦ МП має змінити назву на Російська православна церква в Україні.