За кілька днів у Запоріжжі відбудеться круглий стіл, де чеські екологи, разом з українськими колегами презентують спільне дослідження водойм, ґрунту та повітря у п’яти промисловим містах України.

Втім, екологи уже поділилися з журналістами короткою інформацією про дослідження та про небезпечні речовини, які були виявленими. Речовини, які вкрай негативно впливають на здоров’я людей знайшли у водоймах, ґрунті, атмосфері та навіть у пісочницях, де грають діти і курячих яйцях.

Дослідження проводили в п’яти промислових містах України – Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі та Маріуполі. На проби експерти брали пісок із дитячих майданчиків, відклади, які осідають на дні водойм та навіть яйця домашніх курей. В усіх містах підсумкова картина жахає.

У річкових осадах фахівці виявили вміст важких металів – цинку та кадмію. А ще арсен, який навіть у невеликих дозах може викликати рак. У яйцях домашніх курей велика концентрація діоксинів – це означає, що й інші продукти, вирощені в цих містах, небезпечні для здоров’я. А на дитячих майданчиках повно свинцю та цинку, якими дихає малеча. “Потрапивши в організм людини, діоксини можуть відкладатися в жирових клітинах. Діоксини мають канцерогенний ефект, вони призводять до патологічних змін шкіри, до ушкодження нервової та ендокринної систем і порушення репродуктивних функцій”, – пояснила співавтор дослідження, експерт відділу токсичних речовин і відходів ГО “Арніка” Йітка Стракова, пише ТСН.