В інтерв’ю виданню  The New York Times президент України Петро Порошенко заявив, що той пакет “Азовських санкцій” Росії, над яким зараз ще міркує світ є найменшою відповіддю, яка могла бути за агресію у морі.

Росія регулярно демонструє нехтування міжнародним законодавством, правилами та домовленостями і вже давно варто було б відреагувати на це більш рішуче, повідомив Порошенко. Також він зазначив, що Україна вже не та, якою була у 2014 році і зараз, за необхідності, може дати адекватну відповідь агресору. Втім, підтримка стратегічних партнерів, як і раніше є дуже важливою для країни.

Президент Петро Порошенко  наголосив, що у 2014 році вперше за сім десятиліть одна країна намагалася перекроїти карту Європи військовою агресією.

«Крадіжка Кримського півострова Росією викликала засудження та економічні санкції усього світу. Але, оскільки з’являлися інші новини, про Москву забули і вона почала розробляти новий напад: міст завдовжки 12 миль між материковою частиною Росії та Кримом», – наголосив Петро Порошенко.

«Український народ не буде дивитися, як Росія продовжує свою повзучу анексію нашої країни. Чотири роки тому, після нашої революції, Україна не спромоглася самотужки витримати російську військову авантюру. Але сьогодні ми сповнені рішучості і готові виступити проти Росії», – додав Президент. Саме тому був запроваджений воєнний стан на території України поблизу російського кордону, щоб Україна змогла мобілізуватись, якщо Росія зважиться на посилення своєї агресії. «Але нам також потрібна підтримка міжнародного співтовариства у формі подальших санкцій проти Москви за її останній напад», – підкреслив Глава держави.

Президент наголосив, що російська атака в Керченській протоці та Чорному морі 25 листопада не була окремою подією, адже з 2014 року Росія регулярно порушує міжнародні правила мореплавства та договори в обох цих водах та Азовському морі. «Вона викрала наші енергоресурси та рибні ресурси, завдала шкоди засобам існування України, заблокувала трафік та торгівлю в наших портах. Влітку Росія підвищила напруженість, регулярно затримуючи комерційні кораблі, що прямували в українські порти», – зазначив Петро Порошенко.

За його словами, Росія бере участь в економічній війні, намагаючись повільно придушити українські експортні ринки, і слова західного засудження цієї осені лише погіршували поведінку Росії. «Українські кораблі, що ніколи не проявляли агресію проти російського військово-морського флоту, ніколи не відкривали вогонь, незважаючи на те, що їх підбурювали, були атаковані із відкриттям вогню та захоплені на шляху додому в міжнародних водах», – зазначив Президент про події 25 листопада на Азові.

«Це було неспровокованим військовим нападом російських збройних сил на Україну. Москва не сховалася за “маленькими зеленими людьми”, як це було в Криму в 2014 році, її військовослужбовці не були у “відпустці”, як стверджувалося, коли в той же рік на східній Україні почалися бойові дії. Москва цього разу навіть не намагається обманути світ», – додав Президент.

Глава держави наголосив, що агресія триває, оскільки українські військовослужбовці та човни знаходяться під вартою в Росії, сотні кораблів блокуються в Азовському морі, росіяни їм відмовляють у дозволі пройти через Керченську протоку. Президент зауважив, що це не тільки українські кораблі, а й інших країн.

«Оскільки Крим і Донбас під окупацією, наше спільне завдання – не допустити, щоб Росія вилила свою агресію в Азовське море. І “Азовський пакет санкцій” проти Росії був би найменшою відповіддю світу на цей час. Поки Захід говорить,  Путін діє. Настав час відповісти», – резюмував Глава держави.