Депутати Верховної Ради підтримали проект закону щодо припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією. Офіційно вище вказаний договір припинить дію з 1 квітня 2019 року.

Варто зазначити, у проекті закону не передбачено дострокового розірвання дружніх відносин, а лише не продовження його дії. З часу останнього продовження пройшло 10 років.  Угода була підписана 31 травня 1997 року в м.Києві та ратифікованого Верховною Радою 14 січня 1998 року.

Таким чином, це не дасть можливості країні-агресору заявляти про незаконність одностороннього припинення відносин з боку України.

За проголосувало 277 народних обранців.

“Припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією з огляду на його триваюче істотне порушення з боку РФ…. дозволить належним чином та ефективно захистити національні інтереси України у міжнародних відносинах”, – йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що припинення дії цього Договору звільняє Україну від будь-якого зобов’язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов’язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.