Експерти назвали найбільш дисциплінованих парламентарів

Портал VoxUkraine опублікував декілька фактів про чинне скликання Верховної Ради України. Зокрема, аналітики озвучили статистику відвідування засідань окремими обранцями та депутатськими групами і фракціями, відсоток відмов від участі у голосуванні парламентарів та загальну кількість зареєстрованих законопроектів за всі чотири роки роботи діючого парламенту.

Експерти зазначили, що саме чинне скликання Ради є найбільшими законотворчими «спам ерами». Так, за 4 роки в Раді зареєстрували понад 7 тисяч законопроектів, що означає, що за рік вносилось більше ніж 1,5 тис. законопроектів. Цілком логічно, що лише 12% проектів в результаті підписуються Президентом України та набувають статусу закону.

Що стосується дисциплінованості народних обранців, то в середньому кожен парламентар прогулює близько 20% засідань. Тим не менше, факт знаходження депутата у сесійній залі зовсім не гарантує його активне голосування по суті розгляду питань з порядку денного.

Так, при середній відвідуваності засідань Ради в 79%, парламентарі примудряються ігнорувати понад 50% голосувань. Найбільш дисциплінованими обранцями є представники Народного фронту та «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Представники цих фракцій парламентської коаліції в середньому відвідують 86% та 82% пленарних засідань відповідно.

Серед лідерів з депутатської дисципліни є чотири обранці, які не пропустили жодного з пленарних засідань. Це представники Народного фронту Михайлов Побочіх та Федір Бендюженко. З пропрезидентської політичної сили 100% засідань відвідали Ольга Червакова та Голова Запорізької територіальної організації партії «Блок Петра Порошенко «Солідарність» Ігор Артюшенко.

До слова, також запорізький парламентар входить і у першу десятку найбільш корисних для проведення реформ в Україні членів Верховної Ради України.

Серед найбільших прогульників аналітики порталу називають Дмитра Яроша (97%), Ярослава Москаленка (95%) та Сергія Клюєва (91%).

Зрештою, також експерти зазначають, що статистика свідчить про те, що депутати-новачки набагато активніше підтримують прогресивні законопроекти, ніж їх колеги, що знаходяться у залі вже не перше скликання. Так, досвідчені депутати мають рейтинг корисності для реформ на рівні 46%. В той же час, депутати, що вперше потрапили до складу ВР, отримали середній рівень корисності у 68%.

Найбільш ефективним законотворцем аналітики визнали Президента України Петра Порошенка. Так, станом на січень 2018 року 110 законопроектів, внесених головою держави, набрали чинності як закони. Це становить 78% з усіх внесених президентом до Ради законодавчих ініціатив.