Командувач ВМС Збройних сил України Ігор Воронченко повідомив, що Україна проситиме світову спільноту закрити Босфор для російських кораблів. Про це адмірал сказав під час виступу на Другій Міжнародній конференції з питань морської безпеки, передає ВВС.

“У зв’язку з цим і нормами конвенції Монтре, а саме – 19-й пункт, будемо намагатися просити закриття протоки Босфор у Турецькій Республіці для того, щоб росіяни знали, як порушувати норми міжнародного права.

Я висловлюю впевненість у тому, що світова спільнота все ж таки ухвалить рішення і визнає, що була проведена агресія проти України.”, – заявив Воронченко.

Командувач ВМС підкреслив, що Україна зараз захищає не тільки себе, але і західний світ.

“Російська Федерація намагається встановити і поширити своє домінування в Балтійському морі, в Арктиці, на Середньому і Далекому Сході”, – додав адмірал.

В свою чергу представник президента України у Криму Борис Бабін зазначив, що право закривати або відкривати протоку в односторонньому режимі має тільки Туреччина, а не світова спільнота. Згідно з конвенцією Монтре, яка в 1936 році відновила суверенітет Туреччини над протоками з Чорного в Середземне море, Туреччина у разі участі у війні, а також якщо вона вважатиме, що їй безпосередньо загрожує війна, має право дозволяти або забороняти прохід через протоки будь-яких військових кораблів.

“Інші країни, якщо блокуватимуть Босфор, то я не думаю, що це повністю відповідає нормам міжнародного морського права, тому що це фактично оголошення війни вже Туреччині, це вже конфлікт з Туреччиною. Тому тут ключі від Босфору – в Анкарі та формально, так, Туреччина має право це робити, але чи має вона підстави юридично це робити?”, – сказав Бабін.

За його словами, питання про можливе закриття Босфорської протоки залежить від позиції МЗС різних країн, передає InfoResist.

“Я буду в понеділок у Стамбулі, коли я прилечу, може, щось нове розповім”, – додав представник президента.

Нагадаємо, 25 листопада прикордонний корабель РФ протаранив три українських військових кораблі в Азовському морі. Відомо, що 2 малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир ВМС ЗСУ переходили з порту Одеси до порту в Маріуполі планово та відповідно до міжнародних норм.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану строком на 30 днів у таких областях, як Вінницька, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська, а також це стосується внутрішніх вод Азово-Керченської акваторії.

 27 листопада підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя заарештував 12 із 24 затриманих українських військових моряківЗаарештованим російським судом у Сімферополі українським морякам загрожує до 6 років позбавлення волі.

Читайте також: