Національний банк України визнав неплатоспроможним “ВТБ Банк”, що належить російському державному «Внєшторгбанку». Про це в НБУ повідомили сьогодні, 27 листопада.

Рішення прийнято з метою захисту інтересів вкладників. Рішенню НБУ передувала тривала бездіяльність власників банку щодо запобігання його неплатоспроможності.  Перед цим, 13 листопада банк віднесли до категорії проблемних та визначили строки, у межах яких варто було вжити необхідних заходів.

Зважаючи на відсутність реальних дій з боку власників АТ “ВТБ Банк” для запобігання неплатоспроможності, а також відсутність вжитих та реалістичних заходів для покращення ліквідності банку, та у зв’язку з тим, що діяльність АТ “ВТБ БАНК” не відповідала вимогам банківського законодавства і нормативно-правовим актам Національного банку України, сьогодні Правлінням Національного банку України прийнято рішення про віднесення АТ “ВТБ Банк” до категорії неплатоспроможних.

Національний банк України наголошує, що 97% вкладників АТ “ВТБ Банк” (59 108 особи) отримають вклади у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн. Клієнти із більшими обсягами вкладів отримають їх в межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Загалом Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 942,7 млн грн. – вказано на сайті НБУ.

У відомстві також зазначають, що віднесення  “ВТБ Банку” до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, оскільки частка вказаної фінустанови становить 0,6% від чистих активів платоспроможних банків. На сьогодні ліквідність банківського сектору становить близько 75 млрд грн, що є достатнім для його належного і безперебійного функціонування.