Вже з самого ранку, 26 листопада українські ЗМІ повідомляють, що українці бездумно піддаються паніці. У першу чергу це стосується незахищених верств населення. Зокрема, все частіше з’являється інформація про те, що з прилавків магазинів зникають продукти першої необхідності, а в обмінниках стрімко здорожчав долар.

Таку тенденцію бачимо як у Запоріжжі, яке є прифронтовою областю, так і в Луцьку, куди ворог, навіть з його слів не планує пробиратися. У мережах активно обговорюють можливий воєнний стан та охоче розпускають плітки, що ще більше мотивує до хаотичних дій.

У цей час, перші особи країни та обласних центрів вже звернулися до українців із закликом – не панікувати. Воєнний стан на сьогодні є необхідністю та мудрим кроком. У багатьох виникає, на перший погляд логічне питання – чому в 2014 році воєнний стан не ввели, а зараз будуть? Відповідь – за час гібридної війни Росія вперше, відкрито – під своїм прапором, на українській території проявила агресію та відкрила вогонь. Якщо пам’ятаєте, до вчорашнього дня вона це робила приховано і запевняла “русскіх на Донбасє нєт”.

Вчора весь світ побачив та навіть отримав відео підтвердження прояву агресії до України. Тож введення воєнного стану зараз є зрозумілим для світу.

Український журналіст Віталій Гайдукевич коротко і лаконічно написав, чого не варто робити під час воєнного стану:

Пам”ятка істерички:
1. Воєнний стан має схвалити Рада. Там є пункти, вони можуть задіюватися вибірково.
2. Не треба бігти знімати готівку, депозити, купувати бензин, долари, сухарі – все це нікуди не дінеться – не грайте на руку спекулянтам та ІПСО окупанта.
3. Мобілізації не буде (поки). Ніхто не зніматиме з потяга в ЗСУ, тому не треба бігти в бік польского кордону, та й там бляхери тусять – закрито.
4. Якщо Рада схвалить воєнний стан, то це не пожиттєво. Є термін дії – 60 діб. Далі по ситуації.
5. Категорично не треба патякати язиком про пересування військової техніки і особового складу. Фраза “кума з Великих Підштаньків і всю бригаду штукатурів вивезли на полігон такий-то” – теж зло. Менше тексту.
6. Не можеш допомогти армії, не придатний до служби – працюй де ти є, сплачуй податки, зберігай спокій, не пиши в Фейсбучику ідіотських дописів про “всьо пропало”.
7. Окрім агресії збройної (нагадую – від 2014 року вона є, сьогодні просто новий ракурс), є війна інформаційна – усі , хто діє всупереч національній єдності – мразота, або на зарплаті. Вирішуй, хто ти.
8. Хочеться написати зойк – піди погуляй годинку. Повернешся – напишеш, якщо воно ще буде актуально. А краще не засмічувати стрічку несуттєвим.
9. Не треба продукувати абсурдні поради, що слід було робити – займися своєю справою. Ти не Нельсон, не Айк, не МакАртур… Помовч.
10. Все може бути як гірше, так і краще. Україна обмежена в ресурсі “ходів”. Зараз багато що залежить від наших партнерів. Тож знов – помовч.

Холодної голови усім нам.