Пасажири трамваю переконані –  водійка не винна.
Після дорожньої пригоди, у комунальному підприємстві «Запоріжелектротранс» заявили – трамвай був справним, інакше б його на маршрут не випустили. Отже, уся вина за ДТП лежить на жінці, що була за кермом, це вона, чи то порушила правила дорожнього руху та надто сильно розігнала трамвай, чи відволіклася. У це можна було б повірити, якби не свідки події. Вони наполягли – правду треба оприлюднити, бо може так статися, що усю провину покладуть на одну людину і не факт, що вона справді винна. Тим паче, ми щоденно бачимо у якому стані по місту курсують маршрутки, власники яких виграли конкурси на перевезення. Місцеву владу не бентежить той факт, що вони у прямому розумінні розвалюються на ходу, водії перевищують швидкість, а містяни травмуються.

У ДТП, яка сталася 21 листопада на перехресті проспекту Моторобудівників і вулиці Героїв 55 бригади, водійка трамваю, яка начебто створила аварійну ситуацію, не винна. Про це кажуть свідки.

«У той день я сіла в цей трамвай на Фелікса Мовчановського, мені потрібно було доїхати до Чарівної. Одразу на що звернула увагу- трамвай, як я зрозуміла, їхав у депо через розворот на кільці Зеленого Яру. Це був старенький вагончик, який дуже скрипів, але без пригод ми доїхали до зупинки «Іванова». Після цієї зупинки, як відомо, іде гірка вниз. Коли трамвай проїжджав повз магазин «Барвінок» ми почули із кабіни водійки крики: «Ні!Ні!Ні!». Спочатку не зрозуміли, чого вона кричить? Швидкість до спуску була абсолютно звичною для цього виду транспорту. Я подумала, можливо, людина під трамвай потрапила або ще щось. Але потім трамвай розігнався і ми стикнулися із маршруткою. Я трималася руками за попереднє сидіння і мені аж кисті пальців вигнуло під ручку сидіння. Це був жах. Особисто я не вбачаю вини водійки, вона елементарно не могла загальмувати, декілька разів вона  тиснула на гальма, але марно. І за декілька метрів бачила, що світло світлофору змінилося з зеленого на червоний, а за секунду перед зіткненням водійка побачила і маршрутку»- розповідає пасажирка трамваю Зульфія Шаріпова.

Як зазначають свідки, водійка вела себе дуже чемно. Після зіткнення відчинила двері і випустила пасажирів, при цьому поцікавившись самопочуттям кожного.

Одна із пасажирок цього трамваю Галина згадала іще один подібний випадок, який стався з нею декілька років тому на цьому ж спуску.

«Не пам’ятаю точно коли, але на цьому спуску я теж майже не потрапила у аварію. Тоді ми іхали у подібному вагоні і на гірці у трамваю відмовили гальма. Водій так і не зміг загальмувати і зупинилися ми аж перед зупинкою «вул. Звільнена». Добре, що все тоді так обійшлося.»- каже Галина.

Трамваю, із яким сталася ДТП, 31 рік експлуатації. У серпні цього року він вже зламався. Однак «Запоріжелектротранс» вирішив експлуатувати його і надалі.

Варто зазначити, редакція пробувала дізнатися версію жінки, що того дня була за кермом трамваю, втім, вона говорити не змогла. Попросила вибачення і повідомила, що зараз має великі моральні переживання, а тому ще раз все згадувати не може.

Олександр Шаріпов