У той же час, споживач може зекономити кошти та спрямувати їх на інші потреби

Уже з січня 2019 року в Україні  запроваджується надання пільг і субсидій у грошовій формі. Міністерство соціальної політики України фіналізувало проект відповідної постанови та найближчим часом має намір винести його на розгляд засідання Кабінету Міністрів України, – вказано на сайті відомства.

У проекті Державного бюджету на 2019 рік Уряд заклав достатньо коштів – 55 мільярдів гривень – для того, щоб українці вже з січня отримували «живі» гроші для оплати комунальних послуг. А все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, може залишалося в сім’ї.

Сьогодні безповоротна допомога держави на оплату послуг ЖКГ – субсидія і пільга – надходить надавачам комунальних послуг безпосередньо на особові рахунки людей.

За результатами опалювального сезону енергоощадним субсидіантам держава виплачує готівкою лише еквівалент зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовувався для опалення, або 100 кубів газу. Таку премію за енергоефективність цього року отримали понад 1,2 мільйона домогосподарств.

Уже з січня вся сума допомоги від Уряду для нових одержувачів субсидії надходитиме безпосередньо на банківський рахунок субсидіанта у державному банку. Рахунок матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду.

Якщо сім’я заощаджувала, за результатами опалювального сезону залишок коштів на рахунку вона зможе використати на свій розсуд. Сума зекономлених грошей залежить виключно від родини. Найбільшою вона може бути в енергоефективних, тих, хто має добре утеплений будинок, лічильники та енергоощадний котел.

Монетизація пільг і субсидій відбуватиметься у три етапи.

Оскільки в Україні субсидію отримує майже половина українських сімей, одномоментно монетизувати допомогу для кожного буде складно. Тим паче, що Уряд планує максимально автоматизувати цей процес, щоб основне навантаження лягло на управління соцзахисту, банківські установи та надавачів послуг, і українцям не довелося бігти в банк відкривати рахунки чи доносити додаткові документи. Тому вирішено провести її у три етапи.

З 1 січня 2019 року «живі кошти» на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Тобто всі ті, хто подаватиме документи на субсидію в січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період. Це приблизно 3 мільйони домогосподарств.

З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою.  

При цьому правила надання житлових субсидій не змінюються. Розмір допомоги й надалі залежатиме лише від двох факторів – від розміру витрат на комуналку та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Тому монетизація відбудеться незалежно від того, є у домогосподарства лічильник на опалення чи його немає. Але варто пам’ятати: розмір платіжки за тепло визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання, який вимірюється лише лічильником (індивідуальним чи хоча б загальнобудинковим).