Запоріжжя, Кривий Ріг та Маріуполь – зона надзвичайної екологічної ситуації. Саме так у своїй петиції заявляє її автор Олег Харченко.

Ще 13 вересня чоловік зареєстрував петицію на офіційному інтернет-представництві Президента України.  У тексті вказано:

У містах Маріуполь, Кривий Ріг, Запоріжжя розташовані видобувні та металургійні підприємства групи «Метінвест», які відносяться до 1 класу шкідливості.
Використання на цих підприємствах старого, немодернізованого обладнання супроводжується надмірними викидами в атмосферу забруднюючих речовин.
Збільшення обсягів виробництва супроводжується значним смородом і задимленням, що погано впливає на самопочуття та призводить до різкого погіршення стану здоров’я мешканців міст присутності «Метінвесту».
Всупереч національним інтересам України в частині екологічної безпеки, за сприянням високопосадовців, Міністерство екології та природних ресурсів видає дозволи на понаднормативні викиди забруднюючих речовин, які становлять реальну загрозу життю українців.
Окрім того, в результаті неврегульованості з боку Міністерства екології та природних ресурсів на даний час в Україні фактично не здійснюється контроль та не міряються викиди в атмосферне повітря підрозділами Державної екологічної інспекції. Це дозволяє забруднювачам безконтрольно та безкарно нехтувати екологічною безпекою країни.
Ситуація з техногенним забрудненням атмосферного повітря є катастрофічною для здоров’я мешканців міст, які вимушені жити у стані постійної загрози.

Українці просять Президента захистити  конституційне право громадян України на безпечне для життя і здоров’я довкілля, шляхом визнання міст Маріуполь, Кривий Ріг, Запоріжжя зоною надзвичайної екологічної ситуації, згідно відповідного Закону та доручити РНБО разом з Кабінетом Міністрів України вжити невідкладних заходів, спрямованих на нормалізацію екологічного стану.

Втім, судячи з активності підписання петиції, українців, і що найбільш дивно – мешканців вище вказаних місць екологічна катастрофа не турбує. За три місяці петицію підписали 4239 осіб, а необхідно 25 тисяч.  До закінчення голосування залишилося 26 днів. Українці, давайте поквапимося, це справді може полегшити життя багатьом, а декому його врятувати.